Tidningsläs, en liten rapport « Bokhora

Bokhora.se

15/04 2015
12:28

Bland det bästa jag vet är att sitta på restaurang Noodle House i Stockholm, äta en ensam och tidig middag och läsa. Det är nästan tomt i restaurangen, har man inget jobb att göra på kvällen går det att unna sig ett glas vin och det känns bara så aaah. Jag gör det nästan alltid någon av kvällarna när jag är i Stockholm (om jag har rest ensam förstås, annars blir det ju crazy bananas familjemiddagar) och det är sådan himla njutning så det liknar inget! Plus att de har världens godaste friterade vårrullar.

Nåväl. Jag gjorde det igår, precis innan det var dags att åka till flyget. Tyvärr var Pocketshop på Götgatan stängt och jag hade ingen bok med mig, men det blev två nyinköpa tidningar: Books & Dreams och Ordfront Magasin.

Ordfront hade så bra läs om Ungern! Är intresserad av nationalismens framfart i öst, för jag tror det kommer påverka oss ofantligt i framtiden. Nu en riktigt bra essä av György Péteri om Ungerns väg mot tolitär demokrati. Fick sug att prenumerera på Ordfront igen, jag har gjort det för många år sedan och den, liksom Arena, är svårhittad på de nordliga breddgrader där jag numera vistas så mycket. Konstigt kan jag tycka eftersom de båda har en socialistisk inriktning och Norrbotten är ju känt för sin röda livsåskådning. Meen, det handlar ju inte om snöskotrar eller fiske, så…

Hursom, Ordfront har mycket som är läsvärt i varje nummer oavsett om man är benägen att hålla med dem rent åsiktsmässigt eller ej. Läste en recension av Ramqvists nya, som gjorde mig supersugen på att läsa både den och ”Flickvännen” om igen. Faktum är att jag vände hemåt för att plocka på mig just ”Flickvännen” efter middagen. Lite stressigt men lätt värt, flygturen hem har väl aldrig känts så kort.

Efter Ungernessän kändes det ganska skönt att låta hjärnan fara omkring lite med Books & Dreams. Jag har ju plockat upp den tidningen emellanåt eftersom jag är nyfiken på utvecklingen. Tycker Carina Nunstedt är en bra skribent och driven när det handlar om tidning så jag VILL att den ska bli bättre och bättre. De tidigare nummer jag läst har varit sådär.

Och bättre blir den! Nu var det bra vjuv med Megan Abbott som lyckades med konststycket att få mig att bli sugen på att läsa henne, något jag varit komplett ointresserad av tidigare. Men hon berättade så livfullt om sina böcker och sin skrivprocess att jag kände att jag helt enkelt måste. Mycket annat också, både notiser och längre saker som fångade mitt intresse. Den har blivit lite mer boknördig helt enkelt!

Bra utveckling.  Och bra läs. Och bra middag. Perfekt avslut på Stockholm för denna gång. Jag önskar att det fanns ett ställe i Vittangi där man kunde sitta med bok och vin, men det gör det tyvärr inte. Å andra sidan blir konceptet ”Bok & Vin” så himla mycket mysigare när man inte har möjlighet att göra det så ofta.

2 kommentarer

2 kommentarer till Tidningsläs, en liten rapport

  1. Vilket trevligt inlägg. Du brukar skriva trevligt men den här gången kändes allt så extra sympatiskt och bokfrestande!

  2. Camilla Ragnarsson

    Skulle gärna få tips på engelska/amerikanska litteraturtidningar, någon som vet ?

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida