Vill ha Annika Bengtzons garderob! « Bokhora

Bokhora.se

30/12 2015
9:19

Det har gått ett litet marathon av Liza Marklund-filmer i helgen, de nya där Malin Crepin spelar Annika Bengtzon. Först såg jag bara en 10 minuters-snutt av ”Prime time”, men sen kom ”Den röda vargen” som jag har läst och som delvis utspelas i Luleå. Då blev jag skitintresserad och såg hela. Gillade den. De har fått med ett bra stall av svenska skådisar, och Malin Crepin är ju alltid bra. Efter den visades ”En plats i solen”, jag gillade den med. Men jag tänkte mest fokusera på en annan sak förutom själva filmen och skådisinsatserna nu, nämligen Annika Bengtzons garderob. Gud så fin!

Marcus kommer säkert att vrida sig i plågor över det här inlägget eftersom han är Bokhoras självutnämnda snobb när det gäller kläder. Jag är typ tvärtom. Givetvis gillar jag snygga kläder och jag vill såklart ha snygga kläder, men jag orkar sällan lägga särskilt mycket energi på att hitta dem. Vill inte alls lägga så mycket pengar heller. (Ni hör, det är en omöjlig ekvation.) För mig vore det bästa att ha en personal shopper, men då är kruxet att jag tycker det verkar alldeles för dyrt och onödigt att betala för en sån tjänst, och nu har jag ju liksom inga viktiga offentliga framträdanden heller så…

abIallafall, Malin Crepin är klädd i helt vanliga kläder när hon gestaltar Annika Bengtzon, men just denna vanliga stil råkade matcha min egen precis, bara vara lite snyggare. Det är mycket jeans, tröja och kofta. Perfekt. Snygga tishor. Snygga färger, alltså enfärgat och mörkare, dovare. Sneakers eller Doc Martens. Aldrig högklackat och ”uppklätt”.

Egentligen tror jag inte alls tanken är att man ska få megacravingz av den här stilen. Det ska bara vara en funktionell men obrydd och lite tråkig garderob för en busy kvinna i karriären. Fast då råkade ju min klädinställning och stil vara likadan = tycke uppstod.

Försökte bildgoogla och hitta exempel, men fick inte fram så många. Här iallafall, Annika Bengtzon i en klassisk, mysig, skön storkofta. Inköpt på typ H&M eller Lindex? Den ser faktiskt mer än lovligt ointressant och tråkig ut, jag lovar att det ganska ofta var liiiite mer sprutt i utstyrseln än det här. Men skulle ändå gärna ha en sån där mysig storkofta, fast kanske i grått istället? I ”Den röda vargen” hade hon ganska ofta en vinröd sweatshirt med en grön tunnare tröja under. De var jättesnygga.

Den enda stilrelaterade saken jag minns från böckerna var att Annika Bengtzon alltid släpade runt på en gul bag. Den hängde med i flera av de tidiga titlarna, men tack och lov har de uppgraderat den i de nya filmerna. Hon får ha vanliga väskor numera. I skinn. Snygga. Ge mig!

6 kommentarer

6 kommentarer till Vill ha Annika Bengtzons garderob!

 1. Hon har verkligen en hel del mysiga stora koftor :)

 2. ALLTSÅ! Den självutnämnda snobben myser över att han hamnat i så rätt sällskap.

  Faktum är att jag tyckte jättemycket om filmerna och att jag också reagerade på den mycket utsökta garderoben. Älskar hennes stil i filmerna! Detta ledde till att jag för några år sen när filmerna var nya blev besatt av en av hennes t-shirts. Den med Frida Kahlo på i ”Prime time”. På den tiden höll jag på mycket med imdb och efter mailande med kostymören fick jag redan på att det var en tshirt från Acne och la till detta som trivia på filmsajten: http://www.imdb.com/title/tt2180578/trivia?ref_=tt_ql_2 samt på min Pinterest.

  Den gick tyvärr inte att få tag på nånstans dock så här sitter jag idag utan tshirt och drömmer mig tillbaka.

  Jag får för mig att detta är signifikativt för vad som går igen i Bengtzons garderob; high end basplagg från svenska märken.

  Hur som helst: Loves it!!

  • Acne, fan också, där rök min H&M-förhoppning. Iallafall, du är en sån mysig nörd, Marcus!! Detektivarbete är liksom ditt mellannamn, och då menar jag det på det fina, nördiga sättet och inte på det psykopatiska, stalkiga.
   Såg bara en kort snutt av PT ju så jag missade nog den här tishan, men väldigt rolig trivia ändå. Och ffa roligt att någon fler människa, med EXKLUSIV smak, har både noterat och uppskattat Bengtzons stil. Jag känner mig redan lite mer fashion :)

 3. Väldigt intressant med den garderobsreflektionen, att man nog inte ska få cravings. I böckerna görs det, som jag minns det, en rätt noggrann poäng av hur stillös och ointresserad av kläder och sitt utseende Bengtzon är. Sedan kan hon förstås inte hjälpa att hon är attraktiv på ett lite hårt sätt ändå förstås.

  Ett sånt statement gör sig förstås bäst i böcker där en läsare kan göra sin egen bild och fokusera vidare på annat. I bild får man göra en mer estetisk variant som ändå inte helt talar emot den karaktär som många redan ”känner”.

  Tänker på Barbara Havers i deckarna av Elizabeth George. Det är ingen ände på hur fet, ful och i hopplös avsaknad av stil hon är i böckerna – hon ska stå i så stark kontrast som bara möjligt till den kultiverade Lynley. I tv-filmerna går ju inte det för sig. Man har tagit en brittiskt söt skådis och hängt på henne lite lunsiga grejer bara…

  • Ja, stackars bok-Havers får ju ha skitfula kläder i dåliga material som alltid är skrynkligt och illa sittande och framhäver det dåliga med hennes figur. Och alla färger är så fel. Hennes hår, alltid frissigt och illa klippt. GIVETVIS kunde man inte göra en kvinna i den stilen till filmerna, fattar ju ALLA.

 4. […] Vad jag hade på mig? Min gamla, gamla blå Nanso-klänning. Jag var inte så very Malin Crepin som Annika Bengtzon alltså. […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida