En riktig våldtäktsman « Bokhora

Bokhora.se

14/01 2016
22:14

Precis som i Sverige har man i Finland diskuterat de vidriga trakasserierna på Nyårsnatten i Köln. Det tog inte länge innan en nyhet om att kvinnor också i Finland på nyårsnatten blivit utsatta för sexuella trakasserier. Polischefen Ilkka Koskimäki gick ut och sa att det här är ett nytt fenomen i Finland. Det är först när asylsökande kommit till vårt land som detta blivit ett problem. En annan polischef, Lasse Aapio, säger att vissa trakasserier till  provoceras fram av kvinnor.

Jag vet att ni också tycker att det är befängt och att det är galet att påstå att en viss kultur, religion eller hudfärg skulle hämtat med sig sexuella trakasserier till Norden.

Som vanligt lönar det sig att ta till litteraturen för att förstå, hämta argument och lära sig mer. Jag rekommenderar varmt Katarina Wennstams ”Flickan och skulden: En bok om samhällets syn på våldtäkt” och ”En riktig våldtäktsman”. De har några år på nacken, men är tyvärr fortfarande oerhört aktuella.

Tipsa mig gärna om mer läsning kring det här ämnet.

  • 97891001329659789100132972
5 kommentarer

5 kommentarer till En riktig våldtäktsman

  1. Ett lästips: Sara Larssons Den första lögnen är en roman men den röda tråden i berättelsen handlar om mansrollen och sexuella övergrepp. Fick mig att tänka lite i alla fall!

  2. ”Våldtäkt” av Susan Brown Miller. Ännu fler år på nacken men en bra historisk genomgång.

  3. ”Missoula” av Jon Krakauer (och dokumentären The Hunting Ground från 2015).

  4. Rädslans geografi av Anja Snellman gavs ut 1995 i Finland. Tyder på att det knappast är ett nytt fenomen med övergrepp mot kvinnor.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida