Gammal feministisk litteratur « Bokhora

Bokhora.se

16/03 2016
20:53

Jag håller på att avsluta min tredje bok ”Livet & patriarkatet”. Den kommer ut om några månader och är en slags handbok i feminism. Jag skriver om mina egna erfarenheter (det privata är politiskt, eller som Ebba Witt-Brattström sade i Söndagsintervjun: ”Kvinnoförtryck är allmängiltigt”) och ger förslag på svar på tal när folk påstår ”Inte alla män”, ”Men tänk om jämställdheten gått för långt?” och ”Kan du enkelt förklara hur kvinnans euro bara är 85 cent?”.

Nu tycker kanske ni svenskar att en sån här bok är minst tio-femton år för sent ut, men i Finland behövs den verkligen. Trots att Finland var en av de första länderna i världen med kvinnlig rösträtt och att vi haft både kvinnliga statsministrar och presidenter (okej, en) finns det fortfarande en enorm okunskap om feminism.

Livet och patriarkatet

Under skrivprocessen har jag läst och läst om en del böcker med just temat feminism och överraskats av hur vissa håller hur länge som helst, till exempel ”Egalias döttrar”, ”Under det rosa täcket” och ”Maken”, medan till exempel Caitlin Morans ”Konsten att vara kvinna” känns föråldrad redan nu. Okej att Moran verkar vara en underbar och rolig person (fick faktiskt träffa henne här i Los Angeles förra våren), men sättet hon rangordnar kvinnor känns lite ofräscht. Realitystjärnan Katie Price gör dålig feminism, medan Lady GaGa (som Moran får hänga och festa med i en vecka) gör bra feminism.

Det är klart att feminismen ska få vara självkritisk, det är så en rörelse utvecklas, men det finns ändå nåt kantigt och stundvis onyanserat i Morans spaningar. Eller kanske det bara handlar om att hon anstränger sig för att vara rolig hela tiden och boken ska läsas mer ur ett underhållingsperspektiv än med mina stränga feministglasögon.

Livet & patriarkatet kommer också att kännas gammal om fem-tio år. Jag använder mig av nutidsreferenser och populärkultur. Tröstar mig med att det kanske blir en hänvisning om hur feminismen i Finland såg ut kring just den här tiden.

vscocam-photo-1 (7)

3 kommentarer

3 kommentarer till Gammal feministisk litteratur

  1. Nej men vad spännande! Och intressant att ge ut en bok och redan innan konstatera att den kommer att kännas gammal om fem-ti år. Den får bidra till det lilla feministbibliotek jag skapar åt mina döttrar. Lycka till med utgivningen!

  2. Just i detta fallet hoppas jag nästan att den kommer kännas daterad – iom att det handlar om feminism. Tänk att läsa den om tio år och upptäcka att inget har förändrats och allt är lika jävligt?

    Jag vet när jag läste Flickan & skulden typ sex år efter den kommit och bah ”så här är det ju fortfarande! inget har hänt! jag blir tokig!”
    Din bok låter hur som helst superspännande.

  3. En sak som slog mig när jag läste Konsten att vara kvinna var att feminismen i England inte verkar ligga på samma nivå som hos oss. En del av hennes värdrringar kändes lite sunkiga och föråldrade redan då, men jag valde att läsa den mer som en ”rolig” bok. I slutändan var jag ändå ganska besviken när den var utläst.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida