Alla som har sett ”Skam”… « Bokhora

Bokhora.se

27/12 2016
15:26

skam… och tycker det är skitbra. Hej hej, nu är jag en av er! Klämde första säsongen igår kväll. Tänkte sen ambitiöst att jag skulle sätta ihop en lista med bra norska ungdomsböcker, sånt som går i Skam-stil, men insåg att jag ju tvyärr inte läser så himla mycket norskt. Jag vill göra det, men det blir inte av. Det är tråkigt nog inte så mycket som översätts till svenska heller.

Det finns iallafall en ungdomsförfattare, Harald Rosenlow Eeg, som har fått ut ganska många av sina böcker här. Jag rekommenderar ”I tomma luften” och ”Ska bara dö först”. De är i det svårare spektrat av ungdoms för det är alltid mycket mellan raderna, lite klurigt med finess (eller jätteklurigt), och handlar om stora livsfrågor. Och det är skitbra! Han är definitivt en författare som kan läsas av ungdom och uppåt.

Men den titel jag tänker mest på i samband med Skam är en av mina största ungdomsfavoriter, nämligen ”Natt på Frognerbadet” av Sverre Henmo. Den är inte översatt, men nu har ni ju sett så mycket norsk teve att ni fixar läsningen ändå? Ja!
”Natt på Frognerbadet” prickar in typ allt som Skam har – rätt ålder på karaktärerna, fokus på relationer, otroligt bra gehör för det sociala spelet, och att allt är så fint skildrat. Jag har läst den ett par gånger och häpnar varenda gång över huuuur bra den är. Fantastisk!

Har ni fler tips på bra norska böcker i Skam-stil, översatta eller ej? Go crazy i kommentarerna!

13 kommentarer

13 kommentarer till Alla som har sett ”Skam”…

 1. Lite snällare än Skam, men fin och bra är ”Mitt bultande hjärta” av Alf Kjetil Walgermo.

 2. Catharina Wrååk

  ”Solen är en fet gud” av Jon Ewo läste jag för ganska många år sen. Tyckte mycket om den! Mer humoristisk än Skam, men (nästan) lika träffsäker. Om en kille som bestämmer sig för att bli vuxen – vilket bland annat innefattar att lära sig steka den perfekta biffen …

 3. Inga tips från min sida, utan måste bara skriva någonstans hur BRA jag tycker att Skam är! Helt fantastiskt! Har sett första säsongen idag. Planen är att se slut på existerande avsnitt först, men sedan får jag väl börja gå in på tipsen här – så tack på förhand:)

 4. Malin Carlsson

  Mannen som älskade Yngve av Tore Renberg. Länge sen jag läste den. Men minns den spirande förälskelsen, pirret, skammen osv. Så bra!

 5. Jaa, så roligt med tips, fortsätt fortsätt!

  (Tore Renberg har jag läst flera Yngve-böcker av, gillar mycket.
  Jon Ewo är nog ny, tror jag. Känner igen hans namn men är inte säker på om jag läst eller ej.
  ”Mitt bultande hjärta” har jag läst däremot. Den är ju betydligt snällare, och lite yngre än de i Skam, tror jag? Mellanåldersbok.)

 6. Också sett SKAM och uppslukas totalt men kan ibland tycka att serien är lite för ”snygg” rent stilistiskt sett, lite polerad som i en reklamfilm. Det samma gäller skådisarna. En riktigt bra ungdomsfilm är annars Fish Tank med ett större klassperspektiv.

 7. Läste nyss Du, bara och fick Skam-känslor av den.

 8. Blir stolt som nordmann av dette :) Hvis man ser etter litt eldre ungdommer (i begynnelsen av 20-årene) anbefaler jeg Linn Strømsborgs Roskilde og Furuset. Ikke samme rike miljøet, men om gjengen som må finne seg selv.

  Og ”Lars er lol” av Iben Akerlie er for 10-12-årssegmentet, men den er innmari fin, og tør å utfordre på problemstillinger.

 9. Håller med Catharina om att ”Solen är en fet gud” är väldigt läsvärd. Blev ganska sugen på en omläsning nu faktiskt.

 10. Men vilken kalaslista! Har ganska nyligen börjat läsa på norska men har inte riktigt någon koll på norska, hyfsat samtida författare. //Linn

 11. Bästa norska ungdomsboken är ju Som om hösten kom på sommaren, men tror inte at det är någon skam-känsla på den… En uppföljare, ”våren” har blivit utlovad, men när kommer den??? Och när kommer Opal trycka en ny upplaga av Som om hösten kom på sommaren???

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida