Ayla och Jondalar « Bokhora

Bokhora.se

09/03 2016
0:17

Skolan min son går på är en väldigt typisk amerikansk skola med höga staket kring gården, stora SUV:s som lämnar av och plockar upp barnen, färgglada väggmålningar på fasaden och små trädgårdar utanför klassrummen (okej, det är kanske förunnat skolorna i söder). Vid varje korsning utanför skolan står det en dam med reflexväst och en jättestor STOP-skylt. När barnen börjar och slutar skolan hjälper de här damerna dem att gå tryggt över gatan.

En av de här övergångsbeskyddarna, en dam i sjuttioårsåldern, sitter alltid och läser medan hon väntar på en ny kull barn. Det är inga pamfletter hon bläddrar i, utan riktiga tegelstenar. Tegelstenar som hon dessutom slukar på högst två-tre dagar. Oftast fortare. Jag brukar givetvis alltid försöka kolla titeln (det ÄR ju alltid intressant att se vad andra läser) och har hittills noterat en Stephen King-roman, någonting av Doris Lessing, ”Borta med vinden” och i dag ”Grottbjörnens folk” av Jean M. Auel. Jag riktigt myste när jag på vägen hem tänkte på hur övergångsdamen läste om Aylas och Jondalars kärleksmöten mellan det att hon slussade ungar över gatan.

4 kommentarer

4 kommentarer till Ayla och Jondalar

  1. Det lät riktigt mysigt. Det är inte så många äldre som läser längre och extra kul då med tegelstenar.

  2. Vilken fin beskrivning (och dam)! Och jo, förstår helt att du vrider på huvudet och försöker kolla in boken :D

    • Hon påminner oss också om när det är late start, man ska ha med sig nåt speciellt till skolan och om lediga dagar. Minns för övrigt en vecka i Tokyo då massor av människor läste på tunnelbanan, men alla hade speciella bokpärmar för att dölja vad de läste. Inte för att jag kan japanska annars heller, men intressant (och förståeligt) att det man läser uppfattas så privat.

  3. Emma Lindgren

    Låter som att damen har ett riktigt drömjobb!
    Dock; Jondalar är inte med alls i Grottbjörnens folk. Den första boken handlar om Aylas uppväxt i Neanderthalstammen och innehåller inga sex/kärleksscener överhuvudtaget :)

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida