Bättre på att skriva genom att läsa « Bokhora

Bokhora.se

23/10 2016
22:40

Hörni, jag har tänkt på en sak gällande ljudböcker (sist på bollen, men ÄR en late starter). Jag var skeptisk först, men förstod sedan att ljudböcker inte nödvändigtvis behöver ersätta böcker man läser. Ljudböckerna är snarare ett komplement. Och det är ju en bra sak om fler människor får tillgång till bra historier, speciellt såna som vanligtvis drar sig för att öppna en bok.

Det som slog mig var ändå att ljudböcker knappast gör en till en bättre skribent. De flesta framgångsrika författare som får frågan om hur man skriver bra böcker brukar säga att man ska läsa mycket. Nu kan jag såklart ha fel, men föreställer mig att orden och meningarna liksom fastnar på ett annat sätt om man läser än om man lyssnar. Att lyssnandet är mer passivt. Och att det just är läsandet som gör att man får ett större ordförråd och en bättre känsla för språket. Eller? Vad tror ni?

Sign. Elitisten?

dscf7003

11 kommentarer

11 kommentarer till Bättre på att skriva genom att läsa

 1. Personligen gillar jag inte alls ljudböcker men jag tror nog att den effekt de har på ens ordförråd och språk varierar med hur koncentrerad man är när man lyssnar – om man utgår från att ljudbokslyssning alltid sker när man gör något annat samridigt, ja, då är ljudböckerna så klart ”sämre”. Och i och med att det är lättare att förlora fokus på texten när man lyssnar är det väl ännu svårare att uppnå något fullt jämförbart med traditionell läsning men man har också olika sätt att ta till sig såväl information som språkkänsla. När man talar om ordförråd och -förståelse hos barn brukar högläsning anses bra även för läskunniga barn.

 2. Intressant!
  Jag tänker att det delvis kan hänga ihop med vilket inlärningssätt man föredrar. Jag har lättast att lära mig information genom att skriva ner och anteckna. En del lyssnar hellre på när någon berättar det de ska lära sig och en tredje läser instruktioner, t ex.
  //Linn

 3. Personligen tycker jag ju om att SE texten, och även om jag till viss del kan lyssna på ljudböcker (men då främst fakta, annars tappar jag koncentrationen tydligen), så tar jag till mig språket mycket bättre när jag läser, och det är främst det jag har nytta av när jag skriver. Det där kan säkert funka olika för olika personer, men jag är helt med dig i detta resonemang! Med vänlig hälsning, fellow elitist

 4. Själv är jag en extremt långsam läsare och tror däför att jag suger åt mig det skrivna språket ganska väl. Jag har dessutom en tendens att tappa koncentrationen när jag läser och då måste jag gå tillbaka en bit, och på så sätt ibland upprepa läsningen. Därför tror jag att just jag har större ”skrivarutbyte” av läsning. Däremot tänker jag att den som läser väldigt fort snarare bromsas upp av att höra en text, och kanske därför tar till sig ett och annat som personen annars skulle missa.

 5. Jag lyssnar ganska mycket på ljudböcker, framför allt det senaste året när jag pga bieffekter av medicin inte kunnat hålla tillräckligt fokus att läsa själv. Jag lyssnar när jag målar väggar, renoverar möbler, diskar, hänger tvätt, pusslar. Funkar till vissa typer av aktiviteter men inte alla. Jag lägger märke till detaljer mycket mer när jag lyssnar än när jag läser, för jag tvingas ta till mig exakt varje ord i exakt samma takt, till skillnad från när jag läser och kan missa ett ord eller en mening för att ögonen rör sig för snabbt. När jag lyssnade på Engelsforstrilogin första gången hann jag tex bli irriterad på att den där lilla fågeln bara dök upp utan att den förklarades innan den väl fick sin förklaring. Mitt modersmål är svenska men jag skriver nästan bara på engelska, och att lyssna på engelska fics/ljudböcker gör jättemycket för den allmänna språkkänslan.

 6. Jag tror för egen del, att jag behöver läsa för att bli en bättre skribent. Att skriva handlar så mycket om att kunna bygga meningar, forma en text. In i minsta detalj som ett kommatecken och bra styckeindelningar. Detta går jag miste om genom ljudböcker.

  Jag har också enormt svårt att hitta en uppläsare som förmedlar texten på ”rätt sätt”. Stänger ofta av ljudböcker efter bara några minuter. Får panik på röstläge, takt och betoningar.

  Om jag tänker på vilka som föredrar ljudböcker framför tryckta böcker i min bekantskapskrets, är det framför allt de som sällan läser böcker som uppskattar ljudböckerna. Vilket naturligtvis är bra! På så vis når författarnas ord ut till fler.

 7. Jag tror ljudböcker kan vara bra för en känsla för dramaturgi. När du lyssnar tappar du ju intresset snabbare än när du läser och då brukar jag lägga märke till partier som känns tråkiga (för mig!). Börjar typ snarka av långa miljö/personbeskrivningar och gillar när det händer saker och berättelsen flyter framåt. Men det beror nog mest på att det är såna böcker jag gärna läser (och skriver).

  Tror ändå att lyssningen kan medföra något gott i det egna skrivandet. Speciellt om man sen läser sina texter högt för sig själv (vilket jag väldigt ofta gör för att känna efter hur det känns).

 8. Det här är intressant! Jag kan inte lyssna, för jag tappar koncentrationen direkt, men älskar att läsa böcker. För dem som tycker att det är lättare att lyssna måste det vara fantastiskt. Man får ju ordförrådet och samma historier. Dock får man ju inte stavningen. Jag har vuxna vänner som särskriver ord fast de är hyfsat bra på att skriva och uttrycka sig annars.

 9. Under de senaste åren har jag lyssnat på fler ljudböcker än vad jag har läst fysiska böcker. Anledningen? Jag kan lyssna samtidigt som jag lagar mat, cyklar till jobbet (även om det medför fara för mitt liv), handlar, tar en promenad eller kör bil. Men sedan jag började skriva på mitt bokmanus (kolla gärna in min blogg för att följa utvecklingen!) så har jag återgått till att läsa böcker. Just för att se hur de är utformade, se orden i tryck och skapa mig en egen känsla för dramaturgin. När jag lyssnar så hänger ju mycket på inläsarens uppläsning (tempo, ton, hur väl personen lever sig in i berättelsen osv).

  Med det sagt: Jag tror inte att ljudböcker ger mig ett sämre ordförråd eller känsla för språket. Däremot blir jag definitivt bättre på att SKRIVA i och med att jag ser orden, hur de stavas och byggs ihop till meningar. Alltså det rent skrivtekniska.

 10. Nja, jag tror nog det gör sitt till för ordförrådet. Ett ord är ju inte helt ens eget förrän man kan uttala det och där tror jag ljudböckerna ger något som de skrivna böckerna inte kan. Det gäller kanske framför allt när man lyssnar på ett annat språk än sitt modersmål som någon nämnde här ovan. Själv lyssnar jag främst på danska ljudböcker i ett försök att lära mig förstå min danska pojkvän och det är inte dumt alls. Om det sedan gör en till en bättre skribent är kanske inte så säkert, men den allmänna språkkänslan ökar tror jag.

  En sak jag verkligen retar mig på är dock hur ofta det finns uttalsfel i ljudböcker. Till exempel är det väldigt vanligt att ortsnamnen uttalas fel i översatta böcker, fastän det är hur lätt som helst att googla uttalet, speciellt för brittiska och amerikanska namn. Önskar att förlagen kunde lägga 1-2 dagar på att gå igenom boken i förväg och kolla upp alla ord som inte används till vardags.

 11. Jag håller inte alls med!
  Jag läser bara ljudböcker. Jag älskar verkligen böcker, alla sorters böcker, men jag kan inte ta dem till mig när jag läser fysiskt. När jag lyssnar blir karaktärer och miljö levande för mig på en helt annan nivå. Jag tycker det finns så mycket fördomar kring ljudböcker. Att man bara läser vissa böcker i ljudboksformat tycker jag är skitsnack. Jag kan läsa en ungdomsbok lika bra som jag läser en tung klassiker. Jag tycker att ljudboken underskattas enormt. Tack vare ljudboken har jag kommit närmare de karaktärer jag älskar än jag någonsin skulle ha gjort med en vanlig bok.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida