Det är något som inte stämmer-podden « Bokhora

Bokhora.se

09/03 2016
21:36

När jag gjorde statistikinlägget över bokhoraåret 2015 var Martina Haags ”Det är något som inte stämmer” den allra mest googlade boktiteln som ledde besökare just till oss. Alla bokhororna läste den, gillade, och recenserade på löpande band. Det är alltså inte bara en väldigt läst bok utan en bok som en vill läsa andra skriva om.

Jag och Helena gillade men var oeniga om vissa saker. Exempelvis så tyckte jag att fjälldelen i boken var väldigt bra medan Helena inte gillade den lika mycket som skilsmässodelen. Det här är också något som andra vänner jag pratat med tyckt. Jag höll inte alls med men kunde dock inte riktigt argumentera för min sak. Jag misstänkte ett tag att jag bara var en exilnorrbottning med norrnostalgi som inte kunde låta bli att hypa något som utspelar sig i ”mina trakter” vad det än är. Jag kan bli gråtmild till en Jokk-reklam såväl som att en kund i bokhandeln jag jobbar har minsta lilla Pitemålsdialekt.

Kanske var fjälldelen av boken min motsvarighet till utlandssvenskars knäckebröd och saltlakrits?

En känslomässig upplevelse är ju legitim i sig såklart men jag ville verkligen se om den höll för en mer kritisk omläsning. Så vi bestämde oss för att göra ett poddavsnitt efter andra läsningen. Har ni inte fått nog av rödrutig flanell och det där som inte stämmer så finns vår podd om det här: ettegetrum.nu/avsnitt29

9 kommentarer

9 kommentarer till Det är något som inte stämmer-podden

 1. Ooo spännande! Tar ni upp om sexet med mystiske mannen verkligen hände eller inte? Minns att jag funderade på mycket på at lejonklippan var en så tydlig metafor för att ”komma över” eller ”ta sig ur” sorgen, och då med karl där på lejonklippan… Ja, jag vet inte helt enkelt! Var det också bara en symbol för att gå vidare?

  • Marcus Stenberg

   Njae det kan man kanske säga att vi gör på ett sätt. Vi pratar lite om ifall hon dog där på slutet och vad som faktiskt hände och inte hände och övernaturligheter osv. Det är ju ett ganska coolt rebound om han var ett spöke liksom!

 2. Jag älskade fjälldelen i boken. Tyckte visserligen att hela boken var bra rakt igenom men fjälldelen var magisk. Skulle själv gärna tillbringa några sommar/höstveckor i en isolerad stuga i fjällen. Far from the madding crowd. Bor mitt i Stockholm och är uppväxt här men föräldrarna kommer från Norrland och rötterna sitter i. Vem skulle inte vilja andas frisk luft, uppleva tystnad (händer aldrig på Hantverkargatan) och vara ifred ett tag?

  • Marcus Stenberg

   Åh vad kul! (Och snygg Hardy-referens där!) Du är den första jag pratat med som gillade den delen bättre! Ja det är väldigt lockande. Dock utan norrmän väl?!

   Hur långt upp i norr sträcker sig rötterna dina? Jag bor ju söderöver men har hittat ställe där det är knäpptyst även på fredagkvällar. Alltid romantiserat sthlms innerstad dock..

 3. Åh hurra, ett nytt avsnitt. Har blivit helt hooked i er podcast även om jag inte har läst t.ex denna bok och nog inte kommer läsa den. Tycker lyssnandet är meningsfullt ändå. Ha en fin helg!

  • Marcus Stenberg

   Gud vilken lättnad att du säger det. Ja vi pratar ju om en bok i varje avsnitt men vi har hela tiden velat att det ska gå att lyssna på oss även om man inte är jätteintresserad av boken ifråga. Blev lite extra glad för att du lyssnar så!

 4. Rötterna sträcker sig upp till Västerbotten/Ångermanland/Jämtland och så in i Norge då förstås……….Näe, vill helst inte ha några besökande norrmän i min stuga.

 5. Men är det just era åsikter, ni två som samtalar om DÄNSIS?

  Nu har lnte jag läst alla kommentarer på recensionerna (det står ovan att alla bokhoror recenserat den) men tex det där om handsfree-presenten, mitt när Petra får dåliga besked på parad, det tolkade inte ALLS jag som att ”man fortfarande vill väl i en separation”, utan snarare som att den fega bedragaren till man ville släta över, och fortfarande försöka visa sig som en Snäll Kille, genom att köpa ett par plastlurar (som sannolikt var ett ”2 för 99kr” erbjudande på Claes Olson.) anders försöker avskriva sig sin del i en familj på enklaste sätt.
  Försöka visa sig ”generös” genom att typ ha SKÄNKT petra underlag för en ”sån där rolig underdog-bok ”som du brukar skriva”.

  • Marcus Stenberg

   Vet inte riktigt om jag missförstår din kommentar men i podden är det ju både våra åsikter blandade med frågor vi tyckr är intressanta/roliga att lyfta upp. Det jag tycker är intressant med bokens skilsmässodel är att den är så direkt skildrad från Petras perspektiv, den som blivit lämnad. Jag skulle nog också känt som hon om jag varit med om samma sak. Men hade jag varit Anders hade jag nog också kunnat köpa ett par hörlurar när jag ändå var i en butik och kommer på att Petra behöver hörlurar. En upphör ju inte att vara sig själv i en kris. Vi får ju aldrig se Anders när han mår dåligt, när han känner att hans äktenskap inte fungerar, när han gråter osv. Vi får se den svikna personens perspektiv hela tiden och det tycker jag är snyggt gjort. Jag hatar ju också Anders som han är skildrad eftersom jag läser ur Petras perspektiv. Därför var det intressant att försöka diskutera kring om det över huvud taget går att ”göra rätt” i en sån här situation som Petra och Anders befinner sig i. Självklart kommer det sägas och göras saker som är konstiga men det jag tar upp i podden var nog att jag tänkte att de saker som sker trots allt inte är så ”mörka”. Det finns värre saker än att försöka trösta någon med hörlurar. Och jag tycker också det går att se kommentaren om hennes bok som en respekt för hennes yrkesliv. Men givetvis hade jag också blivit asförbannad om det var jag som råkade ut för den.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida