”Eligible” – Curtis Sittenfeld « Bokhora

Bokhora.se

18/05 2016
9:39

eligibleJag har väntat sen 29 juli 2015! Nu är den här, jag har läst, och det var länge sen jag blev så exalterad av en roman.

”Eligible” är Curtis Sittenfelds moderna version av Jane Austens ”Stolthet och fördom”. Den klassikern har jag självklart också läst både en och två gånger, men det är framförallt BBC-serien med Colin Firth jag har ett väldigt starkt förhållande till. Oh lord, vad jag har tittat på den! Sex timmar lång varav cirka fyra härliga timmar dans och menande ögonkast. Tyvärr äger jag den i vhs och har inte haft en video på åratal, så nu är det länge sen senaste tittningen. Men det är ändå den som hela tiden rullar i mitt huvud när jag läser ”Eligible”. Jag blir så uppspelt för jag vet ju exakt vad som ska komma och hur Colin Firth ska se ut när han säger det, eller vilken blick han levererar då, men hur, åh hur?!, ska Curtis Sittenfeld lösa det i 2013s Cincinnati? Jo, på ett skitroligt, fyndigt, smart och originaltroget sätt.

Äldsta systern Jane, den evigt goda och välmenande ni vet, har blivit en 40-årig yogainstruktör. Perfekt för hon är ju så mild och mjuk! Dessutom singel, och försöker bli gravid med spermadonator.
Lizzie är 38, och i ett hemligt och komplicerat förhållande för mannen hon är kär i sen flera år är gift och har barn med en annan kvinna. Liz är journalist på en feministisk tidning, ungefär Jane magazine?
Båda syrrorna bor i New York sen länge, men när deras pappa får en hjärtattack störtar de hem till Cincinnati.
Mr och mrs Bennet … Så fruktansvärda och omogna. Eller ska vi säga true to form? Herregud, vad jag stör mig på dem. Mamman är värst. Småsyrrorna kommer inte långt efter. Alla tre är så bortskämda, lata och ouppfostrat elaka. Lydia och Kitty är cross fit-besatta och muskeltonade som bara den eftersom de tränar hela dagarna. Den oattraktiva Mary är instängd på sitt rum för att slutföra sin tredje utbildning, men utan en tanke på att det ska leda till jobb. Under tiden rinner pengarna iväg, huset är i uselt skick, mrs Bennet är tv shop-beroende och mr Bennet får astronomiska sjukhusräkningar för givetvis har de ingen health insurance. Åh, USA av idag! Såklart är de också republikaner. Hatar Obama.

Här gör Chip Bingley entré. En akutläkare som nyligen flyttat till stan och är känd från en säsong av serien Eligible (samma som Bachelor). Han hittade inte kärleken då, men nu kanske?
I sällskap med honom kommer Fitzwilliam Darcy, mycket framgångsrik hjärnkirurg.
Let the games begin!

Det jag alltid älskar hos Curtis Sittenfeld är hennes uppmärksamma öga för detaljer, och hennes förmåga att få in dem så lekande lätt. En snabb replik här, ett överkast i fel färg där, och ett viktigt faktum, en socioekonomisk bakgrund eller en omedveten känsla avslöjas precist utan att någonsin skrikas ut. Mycket, mycket skickligt. Den förmågan kommer väl till pass nu för ”Stolthet och fördom” är ju laddad med klass och klasskillnader i både stort och smått. Sittenfeld mejslar fram den dynamiken på alla plan. Bennet-familjens livsstil som är på fallrepet i kombination med att alla vill förneka det för att upprätthålla sin sociala status och standard. Dynamiken mellan Liz och Darcy. Att vara kvinna, nära fyrtio och ensamstående. Leva i New York versus alla andra städer i USA. Vara den som älskar mest i ett förhållande. Faktorer som utseende, sexuell identitet och hudfärg. Allt tecknas så lätt och ändå så obönhörligt tydligt. Vissa avsnitt eller kapitel gör att jag måste lägga ifrån mig boken och gå en sväng för att de är så… iiiih! Det är verkligen ett genidrag att låta just Curtis Sittenfeld skriva just den här boken!

Som en invändning tycker jag nog att slutet är lite långt och blir aningen puttrigt, men hey… Att det är långt beror ju på att det finns en handlingsmall att följa, och att det är puttrigt? Jamen, gud! Man har chansen med Darcy och Liz? Hur ska man kunna motstå?!
Min absoluta favoritscen är från mitten när Liz och Darcy möts på en löprunda (löpning istället för dans nu), och på Liz initiativ rejsar uppför en backe. Beskrivningen av hur hon flyger fram, hur lätt och stark hennes kropp känns, och att ett jublande skratt vill välla fram på grund av den farten och kraften, och hur de sen står överst i backen och flämtar och tittar på varandra / tittar bort / tittar igen. Damer och herrar, där är den nya vit, blöt skjorta-scenen (som av händelse den bild som finns i länken ovan).

Om man bör läsa ”Stolthet och fördom” först för att riktigt uppskatta ”Eligible”? Förmodligen.
Om jag tänker mig Colin Firth även som nutida Darcy? Gud, ja-a!
Om det funkar? Till 100%. Jag tror Curtis Sittenfeld har tänkt samma.
Om jag älskar ”Eligible”? A hundred times yes.

10 kommentarer

10 kommentarer till ”Eligible” – Curtis Sittenfeld

  1. Har du sett The Lizzie Bennett Diaries? En jättejättebra youtubeserie där Lizzie vloggar och hela storyn berättas via vloggar, i modern tappning naturligtvis. Finns som bok också, men jag tror att boken är bättre som komplement till youtubeserien än som att bara läsa. Jag blev helt sparka-fötterna-lycklig av Darcy i den serien (både på youtube och i boken), alltihopa är så iiiiiiih. Är sugen på denna också men vet inte om jag kommer kunna ifrån jämförelserna med LBD…

  2. Håller med! Fullkomligt SLUKADE den här. Totalt läsgodis om man älskar Sittenfeld och Austen! Så roligt med hatsexet också, och Catherine de Bourghs transformation, etc, etc. Perfekt avvägning mellan litterär tradition/fanfiction och nutidsmarkörer.

  3. Den låter helt underbar! Nån aning om när den kommer på svenska?

  4. Åh, en sån här bok har jag letat efter! TACK!
    Kram <3

  5. Åhh, var tvungen att klicka hem på en gång!

  6. Jo, den kommer på svenska! Har just läst in talboken.

  7. […] tid, utan är personer av i dag. Den svenska översättningen har precis släppts. Jag läste om den i positiva ordalag på bloggen Bokhora när den kom på engelska. Recensionerna nu har väl inte varit direkt översvallande, men […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida