”En myras liv” – Linn Gottfridsson & Emma Adbåge « Bokhora

Bokhora.se

03/03 2016
7:52

Jag blev påmind om denna lilla pärla via stor-johs Instagram igår. Min make hade precis kommenterat Tage älskade den, hans bästa kapitelbok hittills! Och visst är det så, det är även den bästa kapitelbok jag har läst för femåringen. Detta sammanföll även med att han själv började lära sig läsa på allvar, så han var lite mer engagerad i läsningen än vanligt.

myraslivEn myras liv” handlar om Morgan, kallas Myran, och hans ganska vanliga liv, ihop med föräldrar och kompisar och alla de där sakerna som händer däremellan. Ganska mycket om Myrans mamma och pappa också, som pratar med arga röster på engelska och sällan är hemma samtidigt. Pappa jobbar på tidiga lördagmorgnar och mamma är jämt hos sin kompis Karin. Och Diego, den nya killen som flyttar in och som är större, men ändå inte kan cykla. Och bästisen Henny, som inte längre är alldeles självklar i bästisrollen.

Myran är ganska vanlig helt enkelt, och jag tror att det också var den ingrediensen som gjorde att Tage kunde identifiera sig ganska bra. Förutom att hans vuxna ganska sällan pratar engelska med arga röster – engelska däremot, pratar vi hela tiden eftersom både Tage och hans tre år yngre syster, ständigt frågar vad olika svenska ord heter på engelska – så var där många element i boken som framstod som ganska välbekanta även för Tage. Kapitlen var också föredömligt korta om man som vi har en femåring som ofta är så trött kvällstid att det bara orkas med väldigt lite läsning. Vissa dagar blev det flera kapitel, men andra dagar var en kortis alldeles lagom innan ögonen blev för grusiga.

Just själva skilsmässohistorien påverkades Tage inte alls av, medan jag (såklart) tyckte den var det mest intressanta och tidigt förstod vartåt det barkade. För honom är det så abstrakt eftersom de få gånger det bråkas hemma hos oss, alltid involverar minst en vuxen och hans lillasyster som hamnar i konflikt. Tage var mest fascinerad av Diego, och det tror jag beror på att han dels har Diegoliknande karaktärer i sin egen bekantskapskrets, dels har börjat bli väldigt nyfiken på, och söka sig till lite större barn. Diego är ju tuffare, har varit med om en del. Tage tyckte det var spännande. Diego gjorde lite som han ville, liksom.

Och då och då under bokens gång, fina illustrationer av Emma Adbåge. Tage är fortfarande i en ålder då ett par bilder här och var behövs för att lätta upp i läsningen.

Ja, mycket fin bok, jag var verkligen förtjust och dessutom så glad åt att sonen tyckte riktigt bra om detta. Vi var ofta förväntansfulla vid läggdags och ivriga att få veta mer om Myran.

Nu är vi utan kapitelbok igen – tips någon? Vi har läst Lasse-Majaböckerna och ett fåtal andra kapitelböcker. Tage är lite för skraj för fantasy vid läggdags ännu så det undviker vi gärna. Men böcker liknande den här om Myran?

13 kommentarer

13 kommentarer till ”En myras liv” – Linn Gottfridsson & Emma Adbåge

 1. En annan fin vardagsbetraktelse är ”Jag är jag” av Emma Adbåge.

 2. Jag kom direkt att tänka på Viveca Sundvalls (som hon hette då) serie med En ettas dagbok etc. Andra böcker som jag kommer ihåg från min barndom när jag var runt fem är Varför är det så ont om q? och Resan till ulliga bergen.

 3. Jag har inte läst den här själv men hört att flera gillar: serien om Dunne av Rose Lagercrantz. Första delen heter ”Mitt lyckliga liv” och då börjar Dunne ettan.
  http://www.bonniercarlsen.se/bocker/skonlitteratur-barnungdom/m/mitt-lyckliga-liv/

 4. Bella & Gustav!!!

 5. Singers melodi av Vanna Rosenberg

 6. Till och med jag som inte alls brukar uppskatta böcker i just 6-9 kategorin tyckte att den här var hejdundrandebra! :)

 7. Både Jag är jag och Mitt lyckliga liv som redan nämnts tycker jag mycket om!
  Två andra som brukar funka toppen är Sandvargen av Åsa Lind och Snöret, fågeln och jag av Ellen Karlsson.

 8. Hej, har ni läst Nina och snöleoparden. Den har vi nyss läst för vår 5-åring och han tyckte mycket om den. Vi föräldrar också!

 9. Mina barnbarn älskar Carsten Ströms böcker om häxan Gummigutta och rövaren Rabalder. Tvillingarna som flyttar med sin mamma till Gummiguttas egenhändigt hopsatta hus, där tapeterna är av ljusgrön marsipan osv. Jag tror inte att de går att få tag på längre tyvärr, kanske antikvariskt. Men om någon har böckerna liggande, ta fram dem och läs högt.

 10. […] skrev tidigare i veckan om En myras liv av Linn Gottfridsson och Emma Adbåge på Bokhora, den kapitelbok som Tage hittills gått igång mest […]

 11. Lisa Moronis ”Loka”-böcker tyckte min son om i 6-årsåldern. Lite spännande, men inte alls läskiga. Han gillar inte heller fantasy på kvällen (mörkrädd).

  ”Otto är en noshörning” och ”Lille Virgil” har vi skrattat tillsammans med. Lite mer grovkornigt än jag kommer ihåg – men barnperspektivet är klockrent ändå.

  ”Mördarkatten” av Anne Fine (tror jag) har varit roliga också, lite skruvade.

 12. ”Snöret, fågeln och jag” vann Augustpriset 2013, den är finstämd och vardagsrealistisk. Handlar om en sommar hos mormor och morfar, att lära sig simma, men också om att vara den enda i klassen som inte har en bästis. Det är en kapitelbok för 6-9, illustrerad av Eva Lindström. Den tror jag ni skulle gilla!

 13. Siri flyttar till landet
  Klara Tulpan 6 år
  Ville och Vilda

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida