En spännande sommar « Bokhora

Bokhora.se

31/07 2016
8:57

Jag har gjort som genomsnittssvensken (och -finländaren, måste vara trogen mitt forsterland) och läst ovanligt många deckare, spänningsromaner och thrillers den här sommaren. Alla faktiskt läsvärda och tänkte vara till någon nytta genom att tipsa om dem.

Malin Persson Giolitos thriller ”Störst av allt” dominerar genom att vara den överlägset bästa, men jag har också plöjt igenom Pernilla Ericsons ”Spåren vi lämnar efter oss”, Rebecca Edgren Aldéns ”Den åttonde dödssynden”, Jussi Adler Olsens ”Washingtondekretet”  samt ”Epidemin” av Åsa Ericsdotter.

Spåren vi lämnar efter oss är en typisk thriller där kvinnor utsätts för våld och en blandad grupp människor med helt olika talanger och personligheter löser gåtan. Som ”Vi fem” i en modern och vuxen upptappning –på ett bra sätt. Trots att romanen följer det traditionella ”män dödar kvinnor- upplägget” märks det att Ericson har skrivit med en feministisk och stundvis normbrytande underton. Sånt gillar en ju. ”Den åttonde dödssynden” ( JoÖ bloggade för övrigt  om här) är mer av vad man kunde kalla en psykologisk spänningsroman späckad med nutidsmarkörer. ”Washingtondekretet” är en manipulativ amerikansk president som mest av allt påminner om Erdogan i dagens Turkiet, medan Åsa Ericsdotters ”Epidemin” handlar om hur ensakspartiet ”Hälsopartiet” tar över Sverige. Den ska jag skriva mer om senare i augusti, efter recensionsdatumet.

Problemet med att läsa deckare, thrillers och spänningsromaner är att jag börjar misstänka närstående för att vara psykopater, politiska korruptioner och att jag så fort jag sneddar igenom en park utgår från att jag antagligen kommer att bli mördad eller åtminstone kidnappad. Antar att det är en orsak till att folk mest läser våldstexter på sommaren. De är ofta alldeles för skrämmande lite senare in på hösten. Eller så är det bara jag som är en fantasifull mes.

Nu ska jag fortsätta med Kate Atkinsons ”Liv efter liv”.

_MG_0008

 

 

Kommentera

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida