En vår med Kerstin Thorvall? « Bokhora

Bokhora.se

03/02 2016
8:30

Det här är helt otroligt i dagens informationssamhälle: David Lynch får världsrubriker varje gång han ens nuddar vid en tanke om Twin Peaks – fastän det är flera år ifrån eventuell produktionsstart! – medan SVT kan färdigställa en hel serie om Kerstin Thorvall och inte ett ord nämns om det förrän det dyker upp ett pressmeddelande om sändningstiderna. Kerstin fucking Thorvall!! Det är faktiskt ganska stort.
Iallafall, i påsk är det dags för ”Det mest förbjudna”. Den där svt-sajten säger ingenting än så länge, men det ska handla om hennes liv och titeln är från en av hennes mest berömda romaner.

Om ni har dålig koll på vem hon är kan jag verkligen rekommendera första avsnittet av Nord & Francke-podden. (Hittade inget inlägg om just den, men här är bloggen. Podden finns på alla vanliga ställen.) Jag har varit så förkyld senaste dagarna och inte kunnat läsa, men däremot lyssnat på poddar. Som en galning. I detta första avsnitt får man på 45 min en ganska heltäckande introduktion av Kerstin Thorvall, hennes uppgång och fall, komplicerade liv, eftermäle, och hennes värv i ett större litterärt svenskt sammanhang. Mycket lyssningsvärt.

Jag hoppas också att all tystnad om svt-serien är en olycklig slump och att den kommer att vägas upp med en massa ståhej sen när det närmar sig. Minns ni till exempel hur det var när de skulle dra igång inspelningen av den manlige författaren Klas Östergrens ”Gentlemen & Gangsters”? Ett jäkla liv från dag ett kan jag berätta ifall ni har glömt.

1 kommentar

1 kommentar till En vår med Kerstin Thorvall?

  1. Jag har PRECIS börjat intressera mig för Kerstin Thorvalls författarskap efter att ha botaniserat i Marcus bokhyllor (än så länge har jag läst Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare, vill läsa rubbet känner jag, kanske blir detta Stora Thorvallåret – ja, och våren förstås också) efter att länge ha stannat vid en allmän fascination för henne som person/ikon. Så detta var såååå vältajmat. Men håller med, jättekonstigt att inte höra något alls förrän produktionen är ett faktum! Fast en väldigt glad överraskning, jfr när ens favvoförfattare plötsligt har en ny bok ute. Kul att man valt ett inte så känt namn/ansikte i huvudrollen. Kommer följa slaviskt. Tänker att det kan bli en litterär Monica Z?

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida