Ett nyårslöfte  « Bokhora

Bokhora.se

01/01 2016
20:15

Alltså: att flytta med en kräksjuk bebis är en pärs…

Därför hann jag inte skriva om mitt nyårslöfte innan det blev nytt år. Spelar ingen roll. 

Mitt löfte inför 2016 är att jag ska läsa fler bilderböcker där huvudpersonen har en annan hudfärg än vit. Jag kommer naturligtvis att skriva om böckerna på Bokhora.

Jag ska fråga efter bilderböcker med huvudpersoner som har annan hudfärg än vit varenda gång jag kliver in i en bokhandel eller på ett biblioteket.

Varför?

För att de bilderböcker jag läser idag inte representerar den verklighet jag ser. Det är det lilla svaret.

Men dessutom för att jag vill att min son ska höra böcker som representerar hans verklighet. Och för att han ska vänja sig vid att huvudpersoner i böckerna han hör inte alltid ser ut som honom. Och för att jag vill att mina elever åtminstone ibland ska få ta del av böcker med huvudpersoner som ser ut som dem. 

En annan viktig anledning är Johannas inlägg på Kulturkollo som gjorde mig ledsen, deppig och bestört. Och Åsa Warnqvists genomgång av alla bilderböcker som gavs ut i Sverige förrförra året (2014 alltså).  Fem procent av böckerna klarade Warnqvisttestet. 

Avbildar boken minst en mörkhyad person?

Är personen ett aktivt subjekt i berättelsen?

Är personen mer än en bifigur i en ljushyad persons berättelse? 

Jag ska använda mig av Warnqvists test när jag läser bilderböcker 2016. Jag ska försöka rapportera här månadsvis.

Jag borde förstås vidga allt mitt läsande, men det kommer fler nyårslöftensmöjligheter. En sak i taget.

Har ni några litterära nyårslöften?

PS. Borde jag läsa ut ”1Q84” 2016? Ni bara: – ja! Så att vi slipper tjatet.

5 kommentarer

5 kommentarer till Ett nyårslöfte 

  1. Ohh vilket fantastiskt intiativ! Tycker det är så tråkigt att just utbudet är så smalt också. Vill man ha en mörkhyad person i huvudrollen så blir själva historien också så politisk korrekt. Vill ha lite fler barnböcker där huvudpersonen är mörkhyad men där det inte är det centrala utan att det finns en bra historia också bakom.

  2. […] Apropå litterära nyårslöften, Johanna K har ett så bra. Följ efter? […]

  3. Något jag upplevde som ett problem när mina barn var i bilderboksåldern var att varje gång det var icke-vita personer som var subjekt, så var miljön och handlingen exotisk, tex en bok om svarta barn utspelade sig i en afrikansk by där folk bodde i hyddor. Ville förstås att barnen skulle läsa om andra världar än sin egen också, men det blev konstigt när icke-vita barn alltid fick stå för det exotiska och aldrig vara bara vanliga barn i för mina barn hemtam miljö.

  4. Vilket inspirerande nyårsläslöfte! Tipsar om Stina Kjellgrens fina ramsbok Hej och hå kläder på.

  5. Mycket bra nyårslöfte tycker jag! Och som barnbibliotekarie gör jag mitt bästa för att se till att det finns något att välja på. Tyvärr är det inte helt enkelt, utbudet är ganska klent, men jag har köpt in en hel del på engelska, vilka jag hoppas kan läsas även av personer som inte har engelska som modersmål. Småbarnsböcker är ju hyfsat enkla att översätta för de flesta, och annars går det ju att hitta på egna berättelser.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida