Ett par skribenter jag gillar « Bokhora

Bokhora.se

26/12 2016
15:40

Ni har säkert läst den här krönikan av Clara Lidström (Underbara Clara) redan. Om inte, gör det nu! ”Fullt möjligt för män att aldrig lyssna på kvinnor.”
Jag håller verkligen med. Och en anekdotisk evidens jag ska komma med nu – hur ofta texter av män lyfts på twitter. De får spridning, de är ”så tänkvärda”, ”genialiska”, ”måste läsas!” och annat liknande. Sprids av både män och kvinnor. Lyfts upp till diskussioner.
Men texter av kvinnor? Inte alls lika ofta de får ”genialiska” som epitet. Eller sprids av både män och kvinnor. Eller orsakar vidare diskussion.
Jag kan reta mig till vansinne på det här. Därför kommer här två skribenter jag verkligen gillar. Som råkar vara kvinnor.

Den första är Matilda Gustavsson som skriver krönikor och personporträtt i DN. Hon fick nyligen Publicistklubbens Guldpenna och valde då dessa sex favoriter ur sin produktion.

Den andra är Ida Théren som skriver litteraturkritik på SvD, och om kultur i allmänhet på lite olika ställen. Jag har precis börjat prenumerera på tidskriften Tecknaren (så intressant och bra!), och upptäckte till min förtjusning att hon skrivit en text i senaste numret.
Vi har inte helt lika litteratursmak har jag insett, men hennes texter får mig ändå alltid att vilja läsa just den boken. Precis som att Matilda Gustavsson får mig att läsa om personer jag egentligen inte är så intresserad av – trodde jag.

De här två är alltså såna jag läser bara på deras namn, struntsamma vem eller vilka ämnen de behandlar. Jag har så svårt för ”genialisk!” som utrop, för vilken inflation i det uttrycket?!, men de är alltid skitbra och definitivt ”tänkvärda, intressanta, måste läsas!”. Var god sprid.

3 kommentarer

3 kommentarer till Ett par skribenter jag gillar

  1. Lidströms krönika fick mig att på impuls kolla antal kvinnliga nobelpristagare i litteratur genom åren. 14 av totalt 113(?) utdelade pris. Noterade även då att två tredjedelar av De Aderton utgörs av icke-kvinnor – vilket ju iofs är bra statistik jämfört med den för själva priset.

  2. […] Lindbäck lyfte på sin blogg bristen av synliga texter och inlägg skrivna av kvinnor, trots den stora spridning mäns texter […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida