Bokhora.se

18/04 2016
10:56

Två riktigt bra högläsningsböcker är dessa två:

FullSizeRender

”Fantastiska fakta om djur” av Maja Säfström och ”Fåglarna och vi” av Joar Tiberg.

Ibland fastnar man i att läsa skönlitterärt för barn och ungdomar, men man kan ju lika gärna läsa sakprosa. Särskilt bra kan det vara att kolla upp högläsningsvänliga faktaböcker om man läser för barn som säger att de har tröttnat på berättelser och kapitelböcker. Ganska typiskt säg bland barn? (Och bland många vuxna också, alla läser ju inte skönlitterärt precis hela tiden) Kanske gillar barnet bläckfiskar eller talgoxar? Då är ju de här böckerna finemang!

”Fantastiska fakta om djur” innehåller precis just det. Här kan man läsa om bläckfiskar som kan tänka med armarna och att det kan växa ut nya ben på fågelspindlar om den skulle tappa sitt gamla. En eller fem bubblor per djur och uppslag. Charmiga illustrationer av Maja Säfström.

”Fåglarna och vi” följer fåglarna ett helt år genom årstiderna. Fina enkla illustrationer av Siri Carlén. Boken handlar en hel del om att fåglarna är ganska lika människor: till exempel finns det fåglar som lever med en partner hela livet och fåglar som byter partner varje år eller hela tiden. Precis som människor! Och fåglar kan samarbeta eller konkurrera… Precis som människor! Texten är inte typiskt fakta-bokig med en fågel i taget och fakta om vad den äter, hur många ungar den får och om den flyttar på vintern, utan lämpar sig bra för högläsning med en lite ”snackig” ton.

Som vuxen tycker jag att böckerna är spännande. Jag tycker att det är för få sammanhang för vuxna där jag kan berätta att flamingor kissar på sina ben för att svalka sig eller att tapirer kan använda sin nos som en snorkel. I fikarummet pratar vi ofta om tv-program som vi såg kvällen innan eller vart vi ska åka på semestern. Ändå rekommenderar jag särskilt ”Fantastiska fakta om djur” även för vuxna (som jag). Läs ett uppslag varje kväll (om du kan hålla dig) och dröm sedan om uttrar, pandor och sjöstjärnor.

 

 

 

2 kommentarer

2 kommentarer till Högläs sakprosa!

  1. Hos oss läser vi för tillfället Minifakta om delfiner varje kväll :-)

  2. […] bok som jag tror är ganska lätt att högläsa är ”Fantastiska fakta om djur”. Ett djur per uppslag. […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida