Högläs sakprosa! « Bokhora

Bokhora.se

18/04 2016
10:56

Två riktigt bra högläsningsböcker är dessa två:

FullSizeRender

”Fantastiska fakta om djur” av Maja Säfström och ”Fåglarna och vi” av Joar Tiberg.

Ibland fastnar man i att läsa skönlitterärt för barn och ungdomar, men man kan ju lika gärna läsa sakprosa. Särskilt bra kan det vara att kolla upp högläsningsvänliga faktaböcker om man läser för barn som säger att de har tröttnat på berättelser och kapitelböcker. Ganska typiskt säg bland barn? (Och bland många vuxna också, alla läser ju inte skönlitterärt precis hela tiden) Kanske gillar barnet bläckfiskar eller talgoxar? Då är ju de här böckerna finemang!

”Fantastiska fakta om djur” innehåller precis just det. Här kan man läsa om bläckfiskar som kan tänka med armarna och att det kan växa ut nya ben på fågelspindlar om den skulle tappa sitt gamla. En eller fem bubblor per djur och uppslag. Charmiga illustrationer av Maja Säfström.

”Fåglarna och vi” följer fåglarna ett helt år genom årstiderna. Fina enkla illustrationer av Siri Carlén. Boken handlar en hel del om att fåglarna är ganska lika människor: till exempel finns det fåglar som lever med en partner hela livet och fåglar som byter partner varje år eller hela tiden. Precis som människor! Och fåglar kan samarbeta eller konkurrera… Precis som människor! Texten är inte typiskt fakta-bokig med en fågel i taget och fakta om vad den äter, hur många ungar den får och