Jag har sett på teve « Bokhora

Bokhora.se

11/01 2016
15:53

Såg ni ”Min sanning” med Horace Engdahl igår? Nej, gud, inte jag heller.
SKOJA.
Klart jag gjorde. Man fick bla en liten inblick i hur hans och Peter Englunds förflutna på tolkskolan har präglat akademiens arbete i att stoppa läckor, lite om elitism kontra vanligt folk, om en livskris och inte minst hur litteraturen faktiskt inte bara är en lyx utan en livräddare. Jag brukar tänka så ibland också, att egentligen behövs väl bara mat och vatten och hus och sånt för att man ska överleva. Men det räcker inte. Man måste få kultur också.
Och så tänker jag alltid på hur lika han och Ebba W-B är i uttryck, mimik, sätt att prata. Säkert ganska ofrivilligt, det är ju bara så det blir i långa förhållanden att paret ekar av varandra. Det är fint.

Förra veckan var det ju också sista avsnittet av ”Gentlemen & Gangsters”. Serien som har snott sex timmar av mitt liv. Tyvärr blev det slutkänslan. Jag kände sympati för Conny Lang, men i övrigt tyckte jag det var en historia fylld av intressanta, udda figurer men inte lika mycket kläm på vad som skulle hända dem. De var bara sååå udda.

Mitt tredje tv-tips, den jättefina dokumentären om Maj Sjöwall där hon berättar hur Martin Beck-böckerna skapades. Den följdes av mästerverket ”Mannen från taket”. En film från 1976, som jag redan har sett säkert tre gånger, men jävlar vad bra den ÄR. Helt otrolig. (Speciellt att se den i anslutning till ”Gentlemen & Gangsters”. Det var som att totalt uttörstad dricka ett glas vatten. Allt rent och klart.)

7 kommentarer

7 kommentarer till Jag har sett på teve

  1. Hejsan

    Sydskånsk svensklärare här! Kan inte ni publicera en lista på ungdomsböcker som ni ser fram emot att läsa 2016!Jag behöver inspiration till mina elever och ni har sån koll… Tack för en kul, initierad och kunnig sida.

  2. (ursäkta att mitt inlägg inte rörde den gode Horace)(Maj Sjöwall-dokun var verkligen hemskt bra! De deckarna står sig verkligen, känns moderna än idag!)

  3. Åh vilket snabbt svar, tack!

  4. Jag såg faktiskt det programmet igår, tyckte att han svarade väldigt vettigt på frågorna. Sevärt avsnitt!

  5. Sjöwall-dokun är fantastisk!

  6. Sjöwall-dokumentären, jättebra, fick mig att läsa Roseanna igen. Ja, den står sig fortfarande 50 år efter det att den skrevs. Och den är ett tidsdokument om hur polisspaning såg ut då, utan mobiltelefoner och dna-teknik.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida