”Min älskling” – Astrid Desbordes och Pauline Martin « Bokhora

Bokhora.se

17/12 2016
20:20

En möjlighet att få ligga ner i fyra minuter eller möjligtvis fem efter arbetsdagens slut får jag när jag läser ”Min älskling” av Astrid Desbordes och Pauline Martin. Min son är drygt ett och ett halvt år och sitter sällan still en hel bokläsning. Snart tar han boken ifrån mig och bläddrar tillbaka, pekar på en traktor, ett tåg eller en pingvin och frågar ”Vad är det?”. Jag läser nästan hela ”Nisse och Nora plåstrar”, men när mormor är i bild, slits boken ur mina händer, mitt barn utropar ”Mommo!”.

”Min älskling” påminner till upplägget om ”Jag stor du liten”. Varje uppslag står lite för sig, tillför absolut något till helheten, men skulle också kunna lyftas bort utan att poängen med boken förlorades. I ”Min älskling” frågar Charlie sin mamma om hon alltid kommer att älska honom (i vår läsning heter pojken Valter…). Mamman berättar då sin hemlighet. Hemligheten är i ärlighetens namn rätt lam, men också svindlande. Mamman räknar nämligen upp precis alla situationer när hon älskar Charlie. Hon älskade Charlie redan när han låg i hennes mage, men även när han lyckas, misslyckas, när hon tänker på annat, när Charlie tänker på henne och så vidare. Mamman älskar Charlie varje dag och ska älska honom för alltid.

När jag läste boken första gången blev jag så rörd att jag hade svårt att läsa den, men så har jag också hjärtat precis under huden nu för tiden. Nu läser jag boken utan problem och när vi kommer till sidan där Charlie fiskar med sin far, fladdrar barnhänder efter boken, utropar ”Pappa!”. Det är en ritual vi har. En annan ritual är att när boken är slut och jag har läst sista sidan, säger min son ”Igen”. Sedan lyssnar han på ungefär tre sidor av omläsningen och därefter är min möjlighet att få ligga ner en stund efter jobbet över.

unnamed

 

Jag tycker mycket om den.

2 kommentarer

2 kommentarer till ”Min älskling” – Astrid Desbordes och Pauline Martin

  1. Jag gillade också boken men jag störde mig nåt enormt på översättningen speciellt vissa saker som låter helkonstigt.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida