Min JT « Bokhora

Bokhora.se

14/02 2016
18:17

Jag har faktiskt inte sett ”The cult of JT LeRoy” från 2014 som är en dokumentärfilm som påbörjades innan ”avslöjandet” att det var Speedy, Laura Albert, som skrivit böckerna under pseudonymen. Det vore så hemskt om alla kränkta och oförstående människor kommer få utrymme att tala illa om JT har jag tänkt, jag har inte velat se det. Men jag ska se den! Kanske redan nu i veckan för att ladda inför den nya filmen.

Jag hatar egentligen uttrycket ”före sin tid” men här är det värt att damma av det gamla uttrycket. Det känns som att idag hade Laura Albert blivit hyllad för sin installation/performance hon iscensatte tillsammans med Savannah Knoop back in the day långt före ord som ”hen” populariserades. För mig var de verkligen förebilder både före och efter ”avslöjandet”.

Mina känslor är lite dubbla nu när jag väntar på ”Author: The JT Leroy story” som precis haft premiär på filmfestivaler. Dels vill jag att Laura Alberts verk ska få den kultstatus de förtjänar och att hennes queera välgärning för litteratur ska erkännas. Men dels vill jag nog också ha henne och JT för mig själv. Sådär som vissa av oss höll på och töntade oss på högstadiet och gymnasiet med våra favoritband. Om en nöjesbilaga skulle snappa upp dem och skriva om dem så att ”alla” började skriva om dem dog vi indietöntar lite grann inombords. Uppenbarligen är jag fortfarande en sån person. JT är ju MIN! Jag förbereder mig redan nu på att ställa mig och ropa: ”Jasså nu duger det att tycka om min JT! Vars var ni för 9 år sen?!” (Min norrbottniska brytning blir tydligare när jag är agiterad).

Kommentera

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida