Min korta tid som (planerad) ljudbokslyssnare « Bokhora

Bokhora.se

16/07 2016
19:45

Jag blev så himla peppad att lyssna på ljudböcker eftersom jag promenerar så himla mycket med min son för att han ska sova. Det blir minst en timme om dagen. Jag lyssnade på ”De dödas röster” och det gick mycket bra, men vet ni vad den bärande punkten är? ”De dödas röster” är runt 4 timmar lång. Daddig, men vänlig längd för oss rastlösa.

Jag var inne i en internetbokhandel och letade efter Pixiböcker om djur eftersom det är så hård åtgång på dem här hemma och jag är helt oförmögen att bara köpa en bok (eller box) så jag lade lite fler böcker i kundvagnen (som jag sedan tömde eftersom det är som en slags terapi att fylla den (det kan man ju inte göra med kundkorgen i fysiska bokhandlar… Men tänk om man kunde! Skulle fler gå och strosa i bokhandlarna då med en kundkorg på armen?)). Jag kom att tänka på Kate Atkinsons ”Liv efter liv” som flera nämnde i samband med det här inlägget.  

Blev helt nöjd.

Kollade inläsaren. Ringde inga klockor. Var fortfarande nöjd dock.

Kollade lite till äventyrs hur lång boken var.

18 TIMMAR!

!!!!!!!!!!!!!!!

*dog*

Jag menar inte att jag är en snabbläsare i klass med Joö men tar det tre veckor att lyssna klart på en bok? Nä, orka. Det gör inte jag. 

Hur orkar ni?

20 kommentarer

20 kommentarer till Min korta tid som (planerad) ljudbokslyssnare

 1. Björn Malmehed

  Det är precis skälet till att jag inte lyssnar på ljudböcker; det tar för lång tid. Storytel kom inte förbi provmånadwn här.

 2. Samma här, orkar inte.

 3. Jag var skeptisk till ljudböcker länge men upptäckte hur smidigt det är att lyssna vid promenader. Väljer dock böcker som inte är så långa, max 10 timmar, vilket iofs begränsar utbudet lite men det finns en del!

 4. Ha ha, sådär tänkte jag också. Sen började jag erbjuda mig att gå ner till tvättstugan, vika tvätt, diska, handla mat …. Allt för att få tillfälle att lyssna vidare! Förra året spenderade jag dessutom åtskilliga timmar med att måla lister. Perfekt med ljudbok!

 5. Jag lyssnar all tid jag är ensam// får vara ifred, alltså när jag steker pannkakor, viker tvätt, kör bil, äter lunch, handlar, ute och går och när jag pysslar (min hobby)
  En dag då jag jobbar, så kanske jag bara lyssnar 3 timmar, är jag ledig så lyssnar jag lätt 6-10 timmar.

  • Då klämmer man ju lätt en bok på ungefär samma tid som när man läser själv. Vad lyssnar du på?

   • Allt eller istort sett allt. Ibland så repar jag av en hel deckarserie, ibland en biografi och rätt som det är så blir det någon må bra bok. Har storytel och för mig är det lätt värt de pengarna som det kostar eftersom jag använder set så mycket

 6. De flesta lyssningsappar har en hastighetsfunktion på uppspelningen. Då kan man lyssna på dubbelhastighet. Klart att man måste vänja sig vid det, men det går rätt fort.

 7. Jag höjer farten. Kan inte lyssna på någonting på ”riktig” fart, det blir alltid minst 1,5x, ofta mer. Man vänjer sig – numera kan jag inte ens lyssna på poddar i riktig fart… :)

 8. Jag orkar inte heller med när böckerna går över tiotimmarsstrecket, helst ska de hålla sig under 7 timmar vilket är rimligt att lyssna på en vecka. Jag har precis lyssnat klart på Wylding Hall av Elizabeth Hand (ca 4 timmar) på Storytel och den var fantastiskt bra. Gillade också The strange library av Murakami (1 timmes kortroman)och så är Torgny Lindgrens inläsning av Ormens väg på hälleberget fenomenal. Hunden av Kerstin Ekman är också fin, och kort.

 9. 18 h = två promenader, det är väl inte så illa?

 10. Jag lyssnar i periodvis men det tar inte all evighet med lite snabbare fart än det är från början. Lyssnar när jag kör bil, innan jag ska sova, när jag tvättar/diskar/lagar mat och andra liknande tillfällen då tar det max 1 vecka oftast lite fortare.

 11. Jag tycker mycket om att lyssna på böcker, även riktigt tjocka/långa. Och jag tycker som flera tidigare sagt att det är bra just för att det går att göra parallellt med så mycket annat. Jag kan tänka mig att detta parallellyssnande är lite svårare när en har ett litet barn. Som inte parallellsover hela tiden direkt.

  När jag skulle packa inför flytten i april så lyssnade jag på de tre första böckerna i Det stora århundradet-sviten av Guillou. Jag hittade bara tidsangivelse på en av böckerna nu och det var 14 h lite drygt.

  Inser nu att jag behöver lyssna mera igen så att jag får de sista lådorna uppackade också. Och lite mer städat hemma ^^

 12. Jag har lyssnat på ljudböcker sedan jag som tonåring målade hus en sommar i slutet av 90-talet och är helt fast. Läser 1-2 böcker extra varje månad på det här sättet. Mig stör det ofta inte om en ljudbok är lång, bara den är bra och uppläsningen funkar. Jag lyssnar medan jag gör annat (lagar mat, hänger tvätt, rensar ogräs, städar…) och antar att jag liksom bara har vant mig vid att jag kan hålla på med en bok i flera veckor om den är riktigt lång. Ofta kan det kännas tomt efter en sån bok, och ofta minns jag tidigare ljudböcker jag lyssnar på när jag lagar en viss maträtt eller gör något visst arbetsmoment på odlingslotten. Berättelsen sitter liksom kopplad till halloumipastan eller lökupptagningen.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida