Bokhora.se

06/03 2016
11:46

Jag har börjat på Peo Bengtssons ”Att vara Frank”, och ska skriva mer om den senare i mars. Två noteringar så här långt bara:

1) Alla i boken skriver väldigt litterära och djupsinniga mejl till varandra, fastän de är gifta och/eller har känt varandra i tjugo år. Insikter delas. Saker gestaltas.
Intressangt.
Min erfarenhet är att ju mer bekant man blir med någon, desto mer av ”Bästa Beatrice”-stilen med korrekt meningsbyggnad och formalia ryker, till förmån för ”helv, glömde boka bilj, kan du?”. Ju mer intern man blir med någon, desto mer gemensamt språk byggs upp och man kan vara väldigt kortfattad utan att förlora i förståelse.
Men det är ju jag det.
Har för övrigt så himla svårt för brev i böcker. Alltid. Det blir precis samma effekt som när jag öppnar DN Kultur och ser någon himla mejlväxling mellan två män breda ut sig över tre uppslag – blicken börjar flacka direkt.

2) Alla i boken har minst en sjujäkla historia att berätta, och de är inte av arten ”minns du den där gången i Eslöv?” utan snarare ”har jag berättat om när jag åkte lastbåt i Panama?” och så kommer vääärldens äventyr. Det handlar sällan om vad som hände på en veckas charter all inclusive i Turkiet då, utan mer om att få sitt hjärta krossat och nästa vecka finna sig på typ en lastbåt i Sydamerika och kaptenen är ett riktigt original och båten får motorstopp och… Ni fattar. Huvudpersonen radar upp det ena minnet efter det andra ur sitt händelserika liv.
Mitt Paris och Barcelona-komplex slår i taket. Har ju knappt varit i Eslöv. Och har jag det så var det garanterat på jobb, och jag klarade av det uppdraget galant och plikttroget, och sen tog jag tåget hem, och så var det inget mer med det.

2 kommentarer

2 kommentarer till När jag åkte lastbåt i Panama

  1. Det kryper i kroppen på mig bara av att läsa vad du skriver om boken. Aint happening. Tack!

  2. […] / im:andet som annars kan bli ett jobbigt litterärt grepp eller bara högtravande. Dock inte här. Inga ”Bästa Beatrice”. En massa korta, kärnfulla repliker, och så många fina interna grejer som byggs upp mellan dem. […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida