Nisse och Nora – Emelie Andrén och Lisa Moroni « Bokhora

Bokhora.se

05/02 2016
9:30

Jag läser böckerna om Nisse och Nora för min 10 månader gamla son. De är bra, inte minst på grund av de kraftiga sidorna som inte går sönder när han bläddrar ovarsamt.

I september lade jag honom bredvid mig på sängen, läste böcker med mycket mer text än i de böcker jag läser för honom nu. Han ropade, slog med armarna och sprattlade. Jag upplevde att han var glad. Nu hinner jag bara läsa ett par sidor åt gången. På golvet. Han är halvvägs krypande till stolar, rangliga bord och fåtöljer att resa sig mot när han hör mig börja läsa. Tvärvänder och kryper fram till mig istället. Klättrar upp på mitt ansikte för att nå boken. Jag hinner tre-fyra sidor i stöten. Det är ett bra sätt att få honom att komma till mig, men jag saknar läsmyset…

Nisse och Nora är kanske fyra år. De klipper, städar och plåstrar. När Nisse tar saxen och klipper sig i luggen måste Nora tejpa, men gosedjurselefanten går inte att tejpa. Honom måste en vuxen laga. Däremot kan han plåstras om, ifall han slår sig. Nora slog sig och fick plåster. Kanske fjorton stycken. Och när Nisse och Nora städar blir det kanske stökigare än innan.

Böckerna om Nisse och Nora är gulligt illustrerade böcker med lite text på varje sida (som i fyra-fem ord). Som ängslig förstagångsförälder tänker jag ”men var är Nisses och Noras föräldrar när de klipper med saxen?” men det är ju precis som att inte läsa Alfons Åberg för sina barn för att Alfons är busig (jag vet en som tänkte så!). Det finns ju plåster (skoja…). 

Sambon irriterar sig på omvänd ordföljd emellanåt (Fint torkar Nisse), men jag har inga invändningar mot språket. 

Nisse och Nora-böckerna klarar Warnqvisttestet lätt som plätten. 

2 kommentarer

2 kommentarer till Nisse och Nora – Emelie Andrén och Lisa Moroni

  1. Min son på 21 månader älskar ”Nisse och Nora städar” och kommer ofta med den boken. Han vill gärna läsa många många gånger på raken. Det finns så många detaljer på varje bild att det alltid blir en ny bok att läsa för varje gång. Jag gillar oxå att den inte har ett ”lyckligt” slut.

  2. […] traktor, ett tåg eller en pingvin och frågar ”Vad är det?”. Jag läser nästan hela ”Nisse och Nora plåstrar”, men när mormor är i bild, slits boken ur mina händer, mitt barn utropar […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida