Så hur står det till med er tidningsläsning? « Bokhora

Bokhora.se

27/04 2016
20:21

Ibland mailar ni och undrar vilka tidningar jag prenumererar på nu för tiden. Det var ju så länge sedan jag skrev någonting om tidningsläsning, skriver ni. 

Eller inte.

Hur står det till med er tidningsläsning? Läser ni fler eller färre tidningar? Prenumererar ni på någon dagstidning? 

Min egen tidningsläsning är usel just nu även om jag läser en del länkar från sociala medier regelbundet. 

Jag har fått förnyelseerbjudanden från Bang, Filter och Mama under våren men nej, det får vara slut på tidningarna en stund. Bang och Filter har jag inte hunnit/prioriterat att läsa på ett år. Jag samlade tidningarna på hög och tänkte läsa i ett diffust sen, men det har inte hänt. Filter ligger i en hög hemma hos mamma, som lånade och lät dem bli klappade en stund. När jag har läst, har jag läst böcker (eller – ska jag erkänna – bloggar, ner på Ex on the beach-deltagarnivå …). Mama faller i kategorin Uppmuntrar köp! där jag placerar såväl ELLE som Vi Läser och sådana tidningar har jag undvikit i flera år. Jag känner mig själv. 

Dessutom fick jag tre nummer av Vi Föräldrar under våren och jag kände ganska snabbt att jag föredrog den framför Mama. Jag upplever att Vi föräldrar tipsar om saker att konsumera som passar min plånbok bättre än det Mama tipsar om. Men så var det ju med Uppmuntrar köp-kategorin. Även om jag tycker att Vi föräldrar fokuserar liiite mindre än Mama på konsumtion. 

När jag var gravid läste jag några gravid- och skvallertidningar (två olika kategorier alltså, även om en del kör dubbelt) på Readly, men – ni gissade det! – den tjänsten har jag också sagt upp under våren. 

Tidningar som jag ändå får hem är medlemstidningar från Naturskyddsföreningen, Hyresgästföreningen och mitt fackförbund. Dem läser jag med visst intresse om jag har tid. Särskilt Naturskyddsföreningens Sveriges Natur tycker jag är väldigt fin och inte så himla tjock, dvs den hinner jag läsa. Jag fick ju en prenumeration på tidningen Vego i födelsedagspresent och jag älskar att få ett nytt nummer! Recepten brukar vara inspirerande! 

Jag har prenumererat på en dagstidning en period av mitt liv. Även om jag så här i efterhand upplever att jag hade oceaner av tid vid den tidpunkten,  hann jag inte läsa både nyhetsdelen och kulturdelen varje dag så jag tyckte mest att jag fick springa till pappersinsamlingen. Nu läser jag spridda nyheter på nätet och jag undrar vad det gör med min världsbild egentligen. 

6 kommentarer

6 kommentarer till Så hur står det till med er tidningsläsning?

  1. Tidningsläsningen dog lite för mig för drygt 3 år sedan. Det är så mycket nyhetssidor på nätet som följs så för mig var det naturligt att gå igenom dem vid frukostbordet med min platta istället för att bara få en tidnings reaktion på nyheten. Kul med flera olika synvinklar på samma problem, det får dig också att bli mer öppen i tankarna och inte så trångsynt! :)

  2. Alltså, nu är jag nog lite äldre än du… för ordet tidning för mig betyder helt enkelt dagstidning, vilket skapade viss initial förvirring när jag läste detta inlägg… Mama, Elle, Vi föräldrar, etc. är för mig tidskrifter, vilka hamnar i ett helt annat fack (nöjes- okynnes- lyxfacket) medan en dagstidning av papper hör till livets absoluta nödtorft. För mig är det otänkbart att INTE prenumerera på en dagstidning. Jag vaknar medan jag dricker mitt morgonkaffe, äter rostat fullkornsbröd och läser tidningen. Nu är jag i och för sig extremt morgontrött, men att tillbringa mindre än en halvtimme över frukosten är för mig omöjligt, då skulle jag bara inte vakna. Överhuvudtaget. Den dagen. På helgerna sitter jag lätt en timme eller mer. Men i alla fall: Vad gör man om man inte läser tidningen medan man äter frukost? Sitter och tittar rakt framför sig medan man tuggar? Då skulle jag förmodligen drabbas av akut ångest och depression. Eller gå och lägga mig igen och komma försent till jobbet. (Eller finns det folk som PRATAR med varandra vid frukosten? Lyssnar på radio? Tittar på TV? Också helt otänkbara scenarier för den extremt morgontrötta, som förmodligen skulle kräkas eller begå dråp om någon i min närhet var oförsiktig nog att införa ljud tidigt på morgonen.)

    • Du har förstås rätt! Tidskrifter menar jag. Men så är jag en person som inte läser dagstidningen på morgonen. Ibland samtalar jag. Ofta lyssnar jag på radio.

  3. Jag prenumererar på SvD sedan några år tillbaka, och dessutom på några intressanta tidskrifter: Fokus, Filter, Axess, Forskning & Framsteg, då och då även Damernas Värld. Fastän jag varit utan arbete det senaste halvåret har jag inte lyckats beta av högen av tidningar, som jag hade trott jag skulle… men stapeln har blivit lägre, och jag hinner i alla fall oftast med att läsa dagstidningen och Fokus innan nästa kommer!

  4. Har prenumererat på Göteborgs-Posten sedan jag flyttade hemifrån för väääldigt många år sedan. Även om jag blir sur på många vinklingar och att kultursidorna är allt för få är det en vana som är svår att bryta. Men numera har jag fredag-söndag-prenumeration för papperstidningen och e-tidning övriga dagar. Men då läser jag sällan… Då läser jag lokalbladet, medlemstidningsr och tidningen Skriva istället.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida