Bokhora.se

25/02 2016
10:26

Från en intrig jag oftast gillar, roadtrips, till en jag oftast avskyr: en härlig, lite crazy människa kommer in in i några stela, tillknäppta, kalla, olyckliga människors liv och livar upp dem. Jag har verkligen så enormt svårt för sånt här carpe diem, var spontan, bryt alla regler, säg ja, välj glädje, det löser sig, live a little! Givetvis beror det på att jag själv är en stiff, regelälskande människa som tänker att det är en dag imorgon också, löning på fredag, better safe than sorry, osv.
Ni vet till exempel Jennifer Aniston-filmen ”And then came Polly” där Ben Stiller, en nitisk riskanalytiker!, och hans nyblivna fru åker på smekmånad och hon direkt vänstrar med en dykinstruktör som är Stillers motsats och en free spirit rakt igenom?
Alltså fy fan vad jag hatar den snubben. Jag är så totalt på Ben Stillers sida där.
(En annan roll i den filmen spelas av Philip Seymour Hoffman och han är som alltid lysande. Basketscenen, ”let it rain!”, och ordet ”sharted”. Allt PSH.)

billieI Sara Kadefors nya barnbok ”Billie, avgång 9.42 till nya livet” råkar huvudpersonen Billie vara exakt en sån härlig människa. Hennes mamma är sjuk, så Billie flyttar in hos en fosterfamilj på en liten ort. Allt och alla där beskrivs som kalla och/eller hårda (huset, stämningen, fosterfamiljen, deras kroppar, nya klassen) tills Billie kommer in. Hon ruskar om och värmer upp hela samhället, precis vad de behövde!

Som medlem i team Regler är till för att följas kan ni ju föreställa er vad jag tycker om det. Härliga människor är det värsta jag vet.

17 kommentarer

17 kommentarer till Skulle aldrig någonsin ha fallit för dykinstruktören

 1. Manic pixie dream girl – svåruthärdlig idé. http://www.urbandictionary.com/define.php?term=Manic+Pixie+Dream+Girl

  Kommer i olika varianter.

 2. Jag håller med! Förutom att det temat är synnerligen överanvänt inom både film och litteratur, skulle man ju aldrig vilja umgås med sådana gränslösa människor i verkligheten. Älskar t ex det mesta Astrid Lindgren skrivit men HATAR Karlsson på taket. Tycker inte om Madicken heller. Hoppa från taket och sedan bli förvånad över efterföljande benbrott? Synd att hennes lärare blev sjuk och utflykten uppskjuten. Och hennes lillasyster, som hoppar på en släde men inte vågar hoppa av? Men hoppa inte på då!

 3. Jag älskar Karlsson på taket och Loranga liksom Madicken och Emil, av olika skäl! Okej för att de bryter mot reglerna (på olika grunder!) men det har ju inget med manic pixie Dream girl att göra tycker jag.

  • Ja, kanske hade min radar mot härliga människor inte utvecklats än för att jag var liten, men jag minns både Karlsson och Loranga med värme. Inte riktigt i samma division som äkta mpdg:s?

 4. Hahaha, ljuvlig recension! :D

 5. Låter spännande! Hur många böcker läser du i månaden?

 6. Blev besviken på Sara Kadefors när jag läste den. :(

 7. Jag tycker det är ganska logiskt att det Härliga hyllas och frodas, vi lever ju i en ganska gränslös tid. En sorts postsatirisk muppetshow-era som fortsätter att överträffa sig själv på ett underhållande och humoristiskt vis. Kulturellt såväl som politiskt och medialt.

 8. Kära frände! Så underbart uppfriskande (på ett sansat sätt!) att det finns folk som inte blir helt till sig av kaos och som inte tycker att tillknäppta svenskar är ett skällsord! ;-)

 9. haha, håller med! också för det mesta ganska rationell o lagom och får rysningar av såna där överspontana typer. När jag var typ 26 dateade jag en irländsk kille som alltid hade haft jobb där han fick lön varje vecka och typ hade bott hos sin morfar – dvs lönen gick till öl och kläder o dylikt o INGEN förmåga att planera. Oh my lord – frustrationen. Jag hade börjat längta barn o mina kompisar köpte lägenheter o blev gravida i den här vevan o så var jag ihop med denna seize-the-day-kille. Det tog slut ganska så snabbt.

 10. Amen, sister! (Förutom att jag förstås inte kan låta bli att önska att jag var en såndär härlig människa själv. Tänker att det är som att människor med rakt hår ofta önskar att de hade krulligt och vice versa (fast har någon härlig människa någonsin önskat att hen var tråkig?).)

 11. Faast .. Helt spontant och utan på fötterna för nu har jag bara läst första kap men är inte grabben i Tschick typ sjukt Härlig? Stjäla bil och dra iväg från skola – aka breaking the rules.. ? Får killar va härligare än tjejer?

  • Tänkte inte på honom som härlig en enda sekund! Det är inte bara att medvetet göra fel / olagliga handlingar som gör en härlig, det krävs mer. Svårt att definiera exakt vad, men Tschick är det ej.

 12. Du tänker kanske att det är skillnad på att vara feelgood crazy härlig och att vara härlig på riktigt.. ? :)

  • Vet inte om jag förstår skillnaden? En verklig människa jag tycker är härlig och som jag gillar till 100% är Adele, men hon verkar inte ha så mkt gemensamt med dykinstruktören. Tack och lov.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida