Sommarkatalogen 2016 « Bokhora

Bokhora.se

27/03 2016
14:03

Sommarkatalogen från Svensk bokhandel med kommande böcker finns ute nu.

I vanlig ordning samlar jag här de böcker jag fastnat mest för efter de första timmarnas bläddrande.

Säg gärna till om jag missat något.

 

 

 

* * *

9789127148949Handbok för städerskor / Lucia Berlin
Natur & Kultur / maj

ALLT verkar bra med den här boken och författaren. Jag älskar arbetsplatsskildringar, omslaget är fantastiskt, titeln underbar.

Lucia Berlins liv var minst sagt brokigt. Hon föddes i Alaska och flyttade som liten till Texas. När fadern kom hem från kriget bosatte sig familjen i Chile, där hon lärde sig flytande spanska och var lillvärdinna på faderns societetsbjudningar medan modern stängde in sig med en flaska. Senare i livet bodde hon i New York, Mexiko och Kalifornien där hon arbetade som lärarinna, kamrer, växeltelefonist, städerska och läkarsekreterare medan hon uppfostrade fyra söner, drack och till slut blev nykter. Alltmedan hon skrev. Sjuttiosex noveller under ett helt liv.

Noveller som förmedlade bilder från hennes liv utan att alltid vara det. Om erfarenheter av delirium, morfar tandläkaren som i en drastisk berättelse drar ut sina egna tänder, hemligheten med att framstå som en väldigt noggrann städerska. Noveller så exakta i sin stil, så väl avvägda i sin lakoniska blick på världen och sina oförskräckta humoristiska vändningar, att hon nu, drygt tio år efter sin död, kommit att framstå som en av de stora litterära sensationerna de senaste åren.

 

* * *

valkommenVälkommen till Amerika / Linda Boström Knausgård
Modernista / augusti

Jag har läst allt som Linda Boström Knausgård skrivit och kommer läsa allt hon skriver. Punkt slut. Bara en sån sak som att hon har Fancesca Woodman på omslaget.

I Välkommen till Amerika möter vi en familj på randen till katastrof. Det är nu länge sedan flickan slutade prata.
Alla har vant sig. Mamman, skådespelerskan, och brodern, som spikar igen sin dörr och kissar i flaskor. Alla vill de vara ifred. Samtidigt längtar de ofantligt mycket efter varandra.

Den döda fadern kan plötsligt sitta i flickans säng när hon kommer hem från skolan. Bara flickan vet att hans död är hennes skuld. Vi är en ljus familj, upprepar mamman. Men flickans mörker sipprar in under dörrspringor och rinner ur kranarna i badkaret. Frågan om vem som är starkast finns där hela tiden. Och en kärlek så stark att den hotar att slå dem sönder och samman.

* * *

 

29699005_O_1Som hund som katt / Per Nilsson
Rabén & Sjögren / 19 juni

Det var länge sen jag läst Per Nilsson men han betydde mycket för mig när jag började slukläsa på gymnasiet och blev plötsligt sugen på att träffa hans karaktärer igen.

Jaget och duet är två olika sorter. Som hund och som katt. Som måste bo tillsammans varannan vecka för att deras föräldrar har flyttat ihop. De gillar inte varandra alls. Tills en dag då det blir allvar. Då en av dem hamnar på akuten medan föräldrarna är bortresta. Plötsligt delar de inte bara hem. Och såklart slutar allt med en katastrof

* * *

 

I_mitt_namnI mitt namn – en bok om att vara trans / Moa-Lina Croall
Natur & Kultur / juni

Jag hoppas den här boken kommer få massor av uppmärksamhet och bli en sån där Under det rosa täcket-bok när det gäller all things trans. En måste älska Natur & Kultur som ger ut den.

I mitt namn – En bok om trans bygger på intervjuer med transpersoner – alltifrån ungdomar på högstadiet och gymnasiet till förebilder som skådespelerskan och Guldbaggevinnaren Saga Becker, estradpoeten Yolanda Bohm och skolchefen och f.d. rektorn Lina Axelsson Kihlblom, som kom ut som trans i Skavlan hösten 2015. Boken innehåller även fakta om trans och tips till dig som är transperson.

Det är en bok för ungdomar som funderar över sin könsidentitet, men den riktar sig också till dem som befinner sig runt en transperson, till exempel skolpersonal, vänner och familj.

* * *

 

sörjaAtt sörja för sig. Kvinnors arbetsvillkor i Stockholm 1650-1750 / Sofia Ling
Stockholmia förlag / juni

Sån vardagshistoria som en aldrig fick lära sig om i skolan eftersom kungar och världskrig och romarriken tog all uppmärksamhet.

Vad kunde en kvinna arbeta med i en stad som Stockholm för 300 år sedan? I boken ges nya och spännande inblickar i en delvis bortglömd historia om människor i Sverige förr i tiden.

* * *

9789175151564det-kändes-lugnt-280x396Det kändes lugnt när mina känslor dog / Bim Eriksson
Kartago Förlag / maj

Titeln! Omslaget! Måste ha!

Jag minns inte riktigt när mina känslor dog. Om det var på hösten när du bytte stad utan att tala om det för mig och sen ljög eller om det var i samband med att hamstern dog. Kanske var det när du var ett rövhål och sa att vi inte kunde ses mer för att jag skulle bli så himla kär i dig eller var det när du trodde att chokladresterna i min säng i själva verket var bajs?

* * *

 

 

9789146231646Cancerland – tur & retur / Karin Wahlberg
Wahlström & Widstrand / sept

Känns hemskt att säga det men lite av en favoritgenre för mig om det nu går att kalla det en genre: sjukdomsbesked och allt därefter. Typ ”Fjärilen i din hjärna”, ”Ro utan åror”, ”Att lära sig själv leva”, ”Ett år av magiskt tänkande”, ”Blackout”.

I början av 2015 står det klart för författaren och läkaren Karin Wahlberg att hon har cancer i ändtarmen. Hon utreds under ett antal veckor då livet hänger i en skör tråd, opereras sedan och är tillbaka i arbetslivet. Nu delar hon med sig av sina sjukdomserfarenheter som ger många tillbakablickar i livet, och sina tankar om livet, det som vi alla håller kärt. I ett antal öppenhjärtiga betraktelser utgår hon både från vad hon själv har gått igenom som patient, men även om livsavgörande skeden av allmängiltig karaktär utifrån sin yrkesroll som läkare. I boken ingår även den tidigare publicerade och uppskattade texten ”Döda mammor är knepiga saker”, om att som ung flicka själv mista sin mamma i cancer.

* * *

 

9789100155414Epidemin / Åsa Ericsdotter
Albert Bonniers förlag / augusti

You had me at omslaget. Fy så snyggt jobbat av Elina Grandin. Men dessutom: Åsa Ericsdotter vill en ju alltid läsa.

Det politiska stjärnskottet Johan Svärd har tagit regeringsmakten efter en historisk valseger. Hälsopartiets vallöfte: svenskarna ska bli smala igen. Landon Thomson-Jaeger, ung forskare i Uppsala, ser sin flickvän tyna bort i anorexi och kyrkorna förvandlas till hälsocenter. På flykt undan propagandan träffar han Helena, som blivit av med jobbet: tjocka sjuksköterskor har dåligt inflytande på patienterna. Hälsopartiet skyr snart inga medel för att utrota fetmaepidemin. Men vart tar alla överviktiga vägen? När Helena plötsligt försvinner ger Landon sig ut på de norduppländska vägarna för att leta efter henne. Det blir en otäck resa genom ett allt råare svenskt samhällsklimat, där alltifrån arbetsvikt till intaget av kolhydrater är strängt kontrollerat.

* * *

 

9789146231103Dagbok från ditt försvinnande / Malin Lagerlöf
Wahlström & Widstrand / juni

Att inte veta måste vara det värsta som finns. Det som en människa överhuvud taget kan med att skriva i den här situationen känns intressant vad det än är. Är detta boken vi alla kommer prata om i sommar?

Den 6 oktober 2011 befann sig Malin Lagerlöfs man, filmregissören Daniel Lind Lagerlöf, på Västkusten för att leta efter miljöer till en filminspelning. Han föll troligtvis i havet från en klippa och drunknade, men ingen vet säkert eftersom kroppen aldrig har återfunnits. Malin lämnades ensam med tre barn varav det yngsta var bara tre månader. Dagbok från ditt försvinnande handlar om vad som händer när någon en helt vanlig morgon säger hejdå, går ut genom dörren och aldrig mer kommer tillbaka. Det är en berättelse om saknad och kärlek. Men allra mest handlar det om överlevnad och om att tvingas uppfinna sig själv på nytt.

* * *

 

25186bEn tryckare på Blue Moon Bar Samlade krönikor / Hanna Hellquist 
Albert Bonniers Förlag / juni

Hanna Hellquist är en av Sveriges allra bästa författare. Även fast jag inte läst den här ännu vill jag redan ha mer mer mer. Om du läser det här Hanna Hellquist: snälla skriv fler böcker!!!

När man står utanför Blue Moon Bar i Karlstad, klockan halv tre på natten i snöglopp, och skriker åt en chalmerist för att han har dansat tryckare med en annan brud, och folk går förbi och ser hela dramat, och man vinglar till i sina sjucentimetersklackade lackpumps som ingen ändå har vett att uppskatta – då kommer man till insikten att livet inte riktigt blev som man tänkt sig.

Jag ska berätta lite om min hemstad. Karlstad är en stad där man kan se 24-åringar gå stavgång. Karlstad är en stad där en ljusbrun kamelhårsulster från Burberry kan hänga på en galge på Kupan i en veckas tid utan att någon köper den. Karlstad har ingen karaktär, ingen klass, ingen självinsikt – och inga klubbar. Så alla vägar bär till Blue Moon Bar, detta hån i nöjeslivet landet över. Man gråter utanför Blue Moon Bar. Man spelar bort sina pengar och dricker dåligt öl och blir så överrumplad när man ser en kille i blåvitrandig tröja att man raggar på honom för att han är ett så exotiskt inslag.

Dagen efter ligger man hemma och vältrar sig i självförakt. Man börjar med att förakta staden och dess invånare, men sedan föraktar man sig själv, eftersom man kommer på att herregud, det är ju jag. JAG har spelat upp en scen som mascarakladdig flickvän inför en publik som inte kan se skillnad på en Diorväska och en påse chips, med anledning av en man som dansar tryckare. På Blue Moon Bar. Herregud, förlåt mig.

* * *

 

9789100156640Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske / Emmy Abrahamson
Albert Bonniers förlag / augusti

Halvcrazytokigt feelgoodomslag med baksidestext som nämner Elfriede Jelinek, jag är helt klart nyfiken.

Julia lever ensam med sin katt i Wien. En dag kommer hon att bli kompis med Elfriede Jelinek och sluta med att ständigt besvara enkäter som tidsfördriv. Till dess får hon arbeta som språklärare för överambitiösa företagsledare och underpresterande ungdomar. På en parkbänk möter hon Ben och kärlek uppstår. Allt är perfekt, förutom det lilla faktum att Ben bor i en buske… En härlig kärleksberättelse om att våga välja med hjärtat och se bortom yta, förväntningar och trasiga kläder.

* * *

 

9789100158187Samlade dikter / Bodil Malmsten
Albert Bonniers förlag / maj

I maj blir det omöjligt att inte ha den här i bokhyllan för alla som kallar sig litteraturintresserad. Fint att hennes dotter Stefania Malmsten formger den.

En volym med samlade dikter är som gjord att bläddra i och fastna än här, än där. Kanske vid den gripande sorgedikten om Bodils första förläggare, Gerard Bonnier, eller vid ungdomsminnen om mormor och kusin Stig, eller i hela diktsamlingen Nefertiti i Berlin, som skildrar en relation mellan en mamma och hennes flygfärdiga dotter.

* * *

 

9789174245684Food pharmacy En berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat / Maria Clase, Lina Nertby Aurell
Bonnier fakta / augusti

Jag är hypokondriker och boken är snygg. Övrig motivering överflödig.

Vad har goda bakterier, Platon, gröna bananer, vetenskapliga studier, kärlek och gurkmeja gemensamt?

Att leva ett så friskt liv som möjligt är till stor del kopplat till vad du äter. Bloggen Food Pharmacy, som drivs av Mia Clase och Lina Nertby Aurell, handlar om just detta. Nu kommer också boken om hur du äter den mest hälsosamma och antiinflammatoriska maten, och allt serveras med en rejäl portion humor.

* * *

 

9789127148222Vi romantiska resenärer / Carina Burman
Natur & Kultur / juni

Jag kände inte till Rydelius bok alls men gissar att jag kommer få en crush på den efter jag läst Burmans bok.

KVINNAN är Ellen Rydelius (1885-1957). Journalist, översättare, guideboksförfattare, Uppsalastudent, ensamstående mor.

STADEN är Rom – den eviga och evigt föränderliga.

BOKEN är Ellen Rydelius klassiska guidebok Rom på 8 dagar (1927), ett pionjärverk i sin genre och som under trettio års tid utkom i tio upplagor.

Av detta skapar Carina Burman en berättelse om en viktig period i den svenska kvinnans, den svenska turismens och den italienska huvudstadens historia.

* * *

 

13071275_O_1Maestra / L S Hilton
Norstedts / juni

Känns som den här har potential att bli underhållande. I egenskap av Francoise Sagan-beundrare måste jag ändå ge denna en chans. Doftar lite ”En man utan samvete” också va?

Judith Rashleigh arbetar som assistent på ett prestigefyllt auktionshus i London. Hon drömmer om att etablera sig i konstvärlden, men på jobbet behandlas hon som luft. Det gäller att ha rätt bakgrund och kontakter. Hon börjar jobba extra på en bar där män med för mycket pengar vill dricka med unga kvinnor. För att varva ner går hon på sexklubbar och har sex med främlingar. När hon äntligen får större ansvar på jobbet och får hålla i en stor auktion visar det sig att auktionshuset har sysslat med förfalskningar. Judith får skulden, blir förnedrad och får sparken innan hon kan avslöja vad de har hållit på med. I ren desperation åker hon till Rivieran med en av sina beundrare ifrån baren hon jobbar på. Väl där får ett oskyldigt spratt förödande konsekvenser och Judith tvingas fly för sitt liv.

* * *

 

marklundLiza Marklunds pocketutgivning
Piratförlaget / februari-april

Alla Annika Bengtzon-böckerna återutges i pocket med nya fina omslag. Önskar de kunde göra en box av det men en kan väl inte få allt.

 

 

4 kommentarer

4 kommentarer till Sommarkatalogen 2016

  1. Vi har inte initialt samma boksmak, men uppskattar alltid dessa genomgångar storligen!
    Jaaaa, Lucia Berlin! Fick en gnagande känsla av att namnet lät bekant, kollade Goodreads och jepp, där hade jag Want to Read många av dem, BOTNS-podden tipsade om henne för någon månad sedan. Heja NoK, den blev jag sugen på!

  2. Tack för tipset om Lucia Berlin. Är nu väldigt nyfiken på denna bok. Även jag har gått igenom sommarkatalogen men fastnade endast för ”Food Pharmacy” och (naturligtvis) Lars Noréns dagbok. Augusti blir en bra månad för mig!

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida