Somna till ljudbok « Bokhora

Bokhora.se

27/09 2016
20:18

Medan alla andra I HELA VÄRLDEN har varit på bokmässa i Göteborg har jag lufsat omkring i ett stekhett Los Angeles. Under de drygt tre åren vi bott här har det nog aldrig varit så varmt här. Det hjälper inte precis att vara höggravid och leva i ett hem utan luftkonditionering. Ursäkta klaget. Det finns nämligen också trevliga faktorer i mitt liv, som att jag äntligen blivit med ljudboksapp. BookBeat heter den och olika personer som högläser i mitt öra innan jag ska somna har, åtminstone för en stund, fått ersätta poddarna.

Jag har börjat lyssna på följande:

Martina Haag ”Det är något som inte stämmer”: Eftersom jag redan läste den och vet vad som händer (spoiler: hennes aning i rubriken är korrekt) somnade jag direkt.

Alex Schulman och Sigge Eklund: ”Tid. Livet är inte kronologiskt.” Sigges behagliga röst är som att sövas ner på ett operationsbord.

Lars Kepler ”Stalker: Blev så rädd efter några minuter att jag var tvungen att stänga av och spara den till dagtid.

Denise Rudberg ”När klockan slår fem”: Slumrade till och vakande till nåt snack om hängpungar, somnade om.

Om ni undrar över mina val av böcker så beror det på att jag har den finländska versionen av BookBeat och antagligen inte ett lika stort svenskspråkigt urval som ni.

Jag antar att jag i fortsättningen måste vänja av mig vid att somna så fort någon läser upp något för mig, eller bara lyssna på böckerna när jag står upprätt eller till och med promenerar. Det blir nämligen jättesvårt att få en sammanhängande uppfattning om vad bokjävlen egentligen handlar om. Eller har ni tips på hur man lyssnar på ljudbok OCH håller sig vaken samtidigt?

 

7 kommentarer

7 kommentarer till Somna till ljudbok

 1. Jag lyssnar när jag kör bil. Mycket behagligt. Jag testade det där med att lyssna innan sömn men det funkade inte, jag somnade varje gång och toksov. Undrar om jag i BookBeat kan göra som ett bokmärke där jag är när jag lägger mig så det är lätt att hitta tillbaks sen?

 2. Mitt tips är att memorera spår/tid in i boken (alternativt sätta ett bokmärke) när en placerar sig i vågrät position. Varför skulle jag vänja mig av vid något som är så himla trevligt?

 3. Jag har absolut inga tips – jag har aldrig vågat lyssna på ljudböcker i bilen för jag är livrädd för att somna.

 4. Jag kan inte bara sitta eller ligga och lyssna rakt upp och ner, jag måste göra något annat samtidigt. Lyssnar gärna på jobbet om jag sitter med admin som inte kräver så mycket tankeverksamhet mer än noggrannhet. Funkar väldigt bra att lösa korsord och lyssna samtidigt också. Annars, hushållssysslor. Köpte en bluetoothhögtalare så jag slipper ha lurar eller bära omkring telefonen, och det gör onekligen både disk och plock och matlagning och tvättvikning och damning lite trevligare. Dammsugning är svårare ;)

  Ja, och det funkar att lyssna på bussen till jobbet också, då sitter jag visserligen stilla utan att göra något annat men jag får åtminstone andra intryck vid sidan av. Bilkörning funkar säkert på samma sätt.

  Har aldrig provat att lyssna före jag somnar faktiskt, jag vet att jag antingen skulle däcka eller vägra somna för att jag så gärna vill fortsätta lyssna.

 5. Lyssna i sängen är inte aktuellt, jag somnar så fort jag lägger mig ;). Att lyssna utan att bli sömning var för min del en vanesak. Testade när jag var mammaledig och blev så trött att jag höll på att somna gåendes, men nu är det ljudböcker som får min dagliga pendling att bli uthärdlig. Så testa lite olika tillfällen. Eller ge upp det för stunden och testa igen när du har en situation där du längtar efter underhållning (typ pendling eller långa bilfärder).

 6. När det är dags att sova lyssnar jag bara på litteratur som inte kräver att jag följt berättarrösten hela tiden, som poesi eller just nu Strindbergs Inferno. Prousts ”På spaning…” lär också fungera bra att börja läsa varhelst i boken man råkar befinna sig, men Storytel har den inte på svenska.

 7. Skönt att höra att jag inte är ensam om att somna. Tror att det får bli hushållssysslor och promenader med ljudbok i örat från och med nu.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida