Träna läsmusklerna 2016 « Bokhora

Bokhora.se

09/01 2016
19:26

Jag har vänner som kopplat Runkeeper till Facebook och när de har sprungit fem kilometer eller tio eller femton kan man se det i sitt flöde och klicka ”gilla”. Jag brukar inte klicka ”gilla”, eftersom jag är en tråkmåns som scrollar förbi Runkeeperuppdateringarna.

Jag minns inte vem som skrev att det borde finnas som ett Runkeeper för läsning, typ Readkeeper ”Just finished a fifteen minutes read” och jag skulle kanske inte klicka gilla då heller, men jag gillar idén. Jag vill inte ställa läsning och motion mot varandra, för det är dumt, finns ingen anledning att inte göra båda och pga kommentarerna som skulle följa vore det livsfarligt. Men det är märkligt att många ägnar så mycket tid åt att skulptera sin kropp och att om inte förbättra, så åtminstone förändra sitt yttre, men att läsning är någonting som man gör om man får tid och lust och om det inte finns något kul på teve (eller Netflix eller HBO). Man får ju rätt snabbt jäkligt schyssta läsmuskler, så det borde vara en tacksam muskelgrupp att träna.

Det är hemskt tröttsamt med personer som använder litterära kunskaper till att slå andra på fingrarna, men jag tycker inte att det är alls tröttsamt med personer som i samtal, diskussioner eller samhällsdebatter drar paralleller till litteratur. Jag tycker tvärtom att det är en bra egenskap. Jag skulle önska att fler började bygga läsmuskler och att det faktiskt blev någonting som det snackades om. 

Cilla Dalén, skolbiliotekarie, och Katarina Lycken Rüter, gymnasielärare och skolbyråkrat, har en sida som heter Läsmuskler. Jag har skrivit om den tidigare på Bokhora, nämligen här, och Katarina har varit gästbloggare på Bokhora, nämligen här. På Läsmuskler läste jag för första gången om Personliga lästränare, PLT,  och som jag förstår det var det framförallt Cillas och Katarinas elever som hade möjlighet att boka tider med en PLT och hur fint låter inte det här:

Att ha ett PLT-samtal med en av de elever som hängt med hela tiden. Så himla mysigt, han läser allt tjockare böcker, kommer med tydliga önskemål och tycker själv att han utvecklas. Han talar gärna och länge om innehållet i böckerna.

Från bloggen på Läsmuskler. Det finns ingenting som jag tycker är finare än när elever får starkare läsmuskler.

Nu är inte Läsmuskler uppdaterad sedan 2014, för det tar förstås tid att vara en PLT och jag vet att Cilla och Katarina är engagerade i tusen projekt, men de bollar uppgiften vidare till alla bibliotekarier, så det kanske skulle kunna vara någonting som någon bibliotekarie kunde få tid till inom sin tjänst? Tillsvidare kan man titta på Läsmusklers Bas– och Pulsprogram, även om jag tyvärr tror att de som basprogrammet riktar sig till sällan har motivationen att träna särskilt hårt på egen hand. Har man ingen läskondition är läsning helt enkelt inte så kul. 

Vill man träna sina läsmuskler tillsammans med någon annan rekommenderar jag det här bokcirkelefterlysningsinlägget. Ni kan ju till exempel läsa precis vilken bok som helst inom er bekvämlighetsnivå och sedan träna er koordination utifrån det här inlägget

4 kommentarer

4 kommentarer till Träna läsmusklerna 2016

  1. Gilla på det!

  2. Jag vill ha en sån app!

  3. Det är Eric Haraldsson i Växjö som har kommit på den trevliga idén.

    http://ibibl.blogspot.se/2014/10/vad-ar-readkeeper.html

  4. Kul inlägg! Skrev precis en lista med trettio typer av böcker jag vill läsa i år. Återstår att se hur det går :)

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida