”Tschick” – Wolfgang Herrndorf « Bokhora

Bokhora.se

23/02 2016
10:35

Förra veckan såg jag om den fantastiska tyska filmen ”De andras liv” (i en Psykologer ser på film-visning på Armémuseum, rekommenderas!), och kände att jag snabbt behövde mer Tyskland i mitt liv. Kom vagt ihåg bokinfo om ”Tschick” och hittade den på bibblan. En sån pärla!

TschickTvå 14-åriga klasskompisar som inte alls är riktiga kompisar från början drar på en mycket spontan roadtrip under sommarlovet. Den ena killen, Maik, ska vara ensam hemma i två veckor för att hans föräldar är på rehab respektive affärsresa med älskarinnan, och den andra killen, Tschick, är uttråkad och ”lånar” en gammal Lada som han kan tjuvkoppla. Övertalar Maik att hänga med. De kan hälsa på Tschicks morfar som bor någonstans i Rumänien, det blir kul? Jajamen, det blir det!

Jag är förtjust i konceptet roadtrip i film och böcker, för det innebär ofta att två personer som inte känner varandra så väl kommer att tillbringa mycket tid på en liten yta och få vara med om en rad oplanerade händelser och möten. Dessa kommer att visa upp deras sanna jag plus föra dem samman. När de når sitt mål har de, klysch klysch, varit med om både en inre och yttre resa. Så blir fallet i ”Tschick” också. De omaka Maik och Tschick är totalt oplanerade redan från början, de har inte ens en karta. De försöker ta sikte söderut, och eftersom de är minderåriga och Tschick har snott bilen försöker de hålla sig på mindre vägar. Resultat, de tappar bort sig och resan blir en verklig resa. Udda personer, och konstiga, roliga, farliga eller bara nästan vanliga händelser om vartannat. Under tiden fattar man hur de här killarna är. Jag föll pladask för dem, och det på grund av författaren Wolfgang Herrndorfs fina humor och enormt fina tonträff. ”Tschick” är verkligen otroligt bra.

När jag läste om boken på förlagets sida såg jag att många kritiker nämnde en likhet med ”Räddaren i nöden”, stort fält + yngling + oplanerad resa, men jag tycker ”Tschick” står så bra på egna ben. Inte minst huvudpersonerna, porträtten av Maik och Tschick är jättefina. Om man är ute efter klassikerjämförelse kan man förresten nämna Gatsby också för Maik brukar spana efter en grön lampa i ett höghus på kvällarna. Han tror att det är där hans förälskelse Tatjana bor. Klassens ouppnåeliga stjärna som aldrig ser på honom. Ni ser? Men strunt i jämförelserna, de behövs inte. Läs ”Tschick” för Maik och hans resekompanjon, och för glädjen i att få se deras vänskap växa fram. Helt underbart.

Om man vill använda den i skolan, så åk 8-9 på högstadiet eller gymnasiet. Eller vuxna. Jag vet inte vilken ålder den är klassad som, ung eller vux, men den känns väldigt crossover. Passar alla som vill ha något bra!

Det går inte att nämna den här boken utan att berätta om författaren Wolfgang Herrndorf. Efter att ha avslutat ”Tschick” ville jag såklart läsa mer av denna stjärna, och jag hoppas den titel som Nilsson förlag nämner till hösten 2016 kommer ut.

3 kommentarer

3 kommentarer till ”Tschick” – Wolfgang Herrndorf

  1. […] tipsade henne också om den tyska romanen ”Tschick” som jag har läst. Det är en pärla!! Enormt fina huvudpersoner, fin humor, bra historia om en spontan och oplanerad […]

  2. […] en intrig jag oftast gillar, roadtrips, till en jag oftast avskyr: en härlig, lite crazy människa kommer in in i några stela, […]

  3. […] ju så gärna prata om ”Tschick”, så ni kan väl låna eller köpa och börja läsa nuuuu. […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida