Två böcker om syskon  « Bokhora

Bokhora.se

09/02 2016
19:30

   
 
Så jag läser två böcker om syskon (inga syskon på gång dock).

Lauren Child känner jag igen som skaparen av Charlie och Lola. Jag förstår inte varför jag har den kunskapen, men det syns direkten på illustrationerna i ”Den NYA lilla personen”. Den handlar om Elmer Green som inte gillar att få ett syskon. Syskonet får all uppmärksamhet OCH slickar på Elmers gelégodisar. Elmer är inte hatisk, bara irriterad. Men så en natt tröstar Elmers lillebror honom när Elmer har en mardröm och efter det börjar Elmer uppskatta sin lillebror. 

I ”Orättvist” tycker Storskrot att det är så himla orättvist att Lillskrot får mysa med nappflaska och åka vagn medan Lillskrot är avundsjuk på att Storskrot får vara uppe länge och får cykla. 

”Orättvist” är enkelt och tydligt uppbyggd. I mitten av boken byter den perspektiv: vi upptäcker att Lillskrot är lika avundsjuk på Storskrot som tvärtom. 

”Den nya lilla personen” (nya står med versaler – fattar ej) har mer text och text som bokstavligen slingrar över sidorna. Där är Elmer Green tydlig huvudperson och man fattar ju att en vändning ska komma, att Elmer ska börja gilla sin lillebror – hur vore det med motsatsen i en barnbok? Otänkbart? Child har ju en rättså tydlig ritstil och jag gillar illustrationerna bättre i ”Orättvist”, men historien i”Den nya lilla personen” är något mer komplex och boken är hemskt söt när syskonen väl börjar komma överens. 

En person som jag känner retar sig på att personerna i ”Orättvist” kallas Lill- och Storskrot men jag bryr mig inte ett skvatt. En fördel med det är att det är omöjligt att veta om skrotarna är pojkar eller flickor och det är också helt oviktigt för historien. 

Båda böckerna klarar Warnqvisttestet

1 kommentar

1 kommentar till Två böcker om syskon 

  1. […] Bokhora recenserar Orättvist! (2016 02 09) […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida