Utanför min läsbubbla « Bokhora

Bokhora.se

27/02 2016
3:59

Jag är den första att erkänna det. Jag är en bekväm jävel. Jag vet vilken sorts böcker jag gillar och läser mest såna. Det är i och för sig ingen supersmal genre, jag läser gärna olika sorters litteratur, men det är sällan jag till exempel spontant plockar upp en scifi eller fantasy-bok som nästa läsupplevelse.

Av någon orsak (var jag full? gjorde jag det i sömnen? tryckte jag bara fel eller är jag öppen för nya upplevelser?) hade jag beställt hem ett exemplar av Ernest Clines ”Ready Player One”. En historia som utspelar sig år 2044 då de sociala klyftorna i USA har fördjupats ännu mer och de flesta flyr verkligheten för att leva i den virtuella världen OASIS.

När världens mest berömda spelutvecklare dör och meddelar att han utlyst en tävling där segraren vinner alla hans miljarder finns det inte en kotte på jorden som inte ger sig in. Det gör också vår hjälte, underdogen, Wade Watts. Det visar sig fort att man måste vara en hejare på spel och populärkultur från 1980-talet för att ha en chans i den här tävlingen.

Gäsp säger ni kanske nu, men det är faktiskt ganska medryckande. Jag antar att referenserna till videospel är roliga om man spelat videospel på 1980-talet, men jag är glad bara över filmreferenserna (”Ghostbusters”, ”The Breakfast Club”, ”Ferris Bueller’s Day Off”, ”Heathers”) och musiken (Billy Idol, Midnight Oil, Duran Duran). Det är spännande och filmiskt, men jag kan inte sluta tänka på att jag som fyrtioårig spelnörd skulle ha njutit ännu mer av historien. Ni får själva räkna ut om vår huvudperson, den taniga, fattiga tonårigen, Wade Watts vinner hela skiten, vill verkligen inte spoila.

År 2018 kommer förresten filmen, det är givetvis Steven Spielberg som regisserar den.

9780307887443

 

10 kommentarer

10 kommentarer till Utanför min läsbubbla

  1. En ”Kalle och chokladfabriken” fast fabriken full av godis utbytt mot annan drömmig ”fabrik”? Tanig, fattig huvudperson! Tävling! Vinn hela alltet! Jag blir märkligt nog pyttelite sugen på att läsa, faktiskt.

  2. Jag älskar sci-fi så kommer helt klart plocka upp denna!

  3. Jag blev jättesugen. Kanske nåt för inköp till skolbiblioteket? Jag har köpt i alla fall!

    • Absolut! Vill inte generalisera, men kan föreställa mig att killar som kanske vanligtvis är lite osugna på att läsa kunde falla för den här.

  4. Mannen min anbefalte denne til meg, en av hans favoritter. Ble like engasjert som deg,og syns et par av bipersonene er helt fantastiske. Gjett hvilket ektepar som skal på kino.

    • Nu när jag läst den ser jag faktiskt också fram emot att se den på bio. Hoppas att Spielberg håller fast vid samma stämning som han hade i äventyrsfilmerna från 1980-talet.

  5. Kul att du vågade dig på en SF-bok och gillade den! Science fiction hör till mina favoritgenrer, men tyvärr tyckte jag att just den här boken var väldigt illa skriven. Dock var den ju extremt spännande i spel-situationerna, och kan säkert bli bra som film, särskilt under Spielbergs ledning.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida