Vad Kommunals ordförande burde gjort annorlunda « Bokhora

Bokhora.se

19/01 2016
20:33

Det stormar kring fackförbundet Kommunal just nu. Avslöjandena avlöser varandra och det är lite svårt att få en helhetsbild eftersom nya granskningar sker i realtid som krishantering. Jag tycker det är intressant med drevjournalistikens alla stadier och nu är vi i stadiet där folk har börjat avgå. Jag tog del av detta via DN som bildsatt en kulturdebattörs text med en typisk demoniserande bild av de till synes tisslande och tasslande ”fackpamparna”. Utan att ha läst ett ord känns det inte som världens mest pålitliga människor vi har där framme vid mikrofonerna (som nogsamt är med i bildkompositionen).

Bilden känns som en uppdaterad version av den gamla bilden på Transportarbetareförbundets Hans Ericson som också ”ertappats” på bild på ett ofördelaktigt sätt. Idag är det vanligt att dreven börjar i en sakfråga men senare går över till att handla om hanteringen av media efter själva avslöjandet. Vad visste X? Talade Y sanning? Utelämnade Z något? Osv. osv. Då är det givetvis inte bra att på en presskonferens viska saker. Kanske borde de förberett sig mer så de slapp denna pinsamma bild?

NEJ! Är det verkligen så som det förhåller sig på bilden? Givetvis gräver vi på bokhora lite djupare. Om fotografen bara lagt skärpan lite lite annorlunda hade vi fått en helt annan bild. Jämför gärna här nedanför.

 

Plötsligt framstår den insinuanta bilden som en helt annan bild.

Jag gick in på svt play och kollade på presskonferensen. Det är tydligt att detta är en mycket uttänkt PR-strategi. När det återstår 23:45 av klippet utspelar sig följande:

k8

k5

k4

k3

Det blir oerhört tydligt att detta är någon form av PR-kupp där Kommunals ordförande och kassör gör ett sista försök att gå in på en ny marknad. Restaurangen Metropol Palais har inte gått någe vidare bra rent ekonomiskt, inte heller konferensanläggningen Marholmen.

80% av förbundets medlemmar är kvinnor. Kulturrådets siffror visar att bokläsning är mer vanligt förekommande hos kvinnor än hos män. 41% av alla svenska kvinnor jämfört med 21% av alla män läser varje vecka en skönlitterär bok.

Jag behöver inte förklara för er som läser bokhora vad en vanlig biverkning är att röra sig i bokaffärer men skriver ändå ut det för eventuella nya besökare som förvillat sig hit: ANTECKNINGSBOKSMISSBRUK ! ! !

Vad är det då för anteckningsbok som fick fotografernas kameror att smattra så högljutt?

Med hjälp av google bildsök försöker jag hitta vilken tillverkare som kan ha gjort den paisley-mönstrade anteckningsboken?

Jag hittar ett spiralbundet block på amazon som verkar ha ett liknande mönster. Jag skär ut den del som liknar anteckningsboken på presskonferensen.

 

f2

 

När kriminaltekniker jämför fingeravtryck tittar de på så kallade minutiaepunkter i mönstren på fingertopparna för att jämföra. Jämför en nog många punkter går det till slut att utesluta alla utom den som placerat avtrycket där. Samma metod, fast med färre punkter, gör att jag entydigt kan dra slutsatsen att det visserligen finns likheter men att det inte bara är färgerna som skiljer dem åt utan även mönstren.

Jag gör helt enkelt så att jag knappar in ”paisley” och ”anteckningsbok”, ”paisley” och ”notebook” osv. i många olika kombinationer och börjar gå igenom alla resultat på googles bildsök. Eftersom jag ändå bara ligger i sängen pga förkylning och självömkan kan jag ägna några timmar åt detta beteende. Jag jämför olika punkter på några men ingen är ens i närheten av min första misstänkta.

92704600-AKATill jag hamnar i Finland! Kontorsvarujätten Staples i Finland har tydligen haft denna inne vid ett tillfälle. Jag hittar den även i andra finska webbshoppar. Åh ljuva land där jag både bokcirklat och ätit sparrisrätter med bokbloggare såväl som tittat på homoerotisk konst och annat som gör livet värt att leva.

Självklart så är det Suomi som sitter inne på lösningen!

Eftersom det syns en streckkod på anteckningsboken – vilket indikerar att det är baksidan på omslaget – spegelvänder jag omslaget jag hittar när jag jämför.

f1

 

Alla de tre inramade punkterna stämmer! Jackpot! Konfetti gjord av lakrits! Paisleymönster i mina mardrömmar i åratal framöver! Tjoho!

Det är en anteckningsbok av märket Burde som Nordström och Bergström poserar med.

Jag går igenom nyhetsartiklar för att se om det går att se spår av detta tidigare och hittar en artikel i ”Kommunalarbetaren” där ordförande Annelie Nordström uttrycker att hon ”har egna idéer” om hur de små kommunerna ska klara sin äldreomsorg.

kommunal3

 

Tajmingen att lansera sin nya verksamhet kanske inte är den bästa enligt vissa. Många raljerar och menar på att de inblandade borde gjort annorlunda. Men all PR är bra PR och visst har de nått ut med bilden! Har Studio Total återuppstått undrar åtminstone jag!

Namnlöst-8

 

När jag tittar närmare på logotyperna så är det inte bara färgskalan som är lik. Den första bokstaven är sönderskuren i båda fallen och båda avslutas med ett typografiskt tecken. I Burdes fall är det asterisken och i Kommunals fall är det punkten.

Namnlöst-9

 

Återstår då bara att Annelie Nordström avgår och att hon med den tidigare kassören meddelar att de startar nytt företag. Jag tyckte det var en jättekul krock som uppstod när Metropol och Palais sattes ihop och blev ett namn på en restaurang. Kanske kan de göra något liknande med sin nya verksamhet?

Nu vet ni i alla fall vad som kommer hända de kommande dagarna. Case closed. Kom ihåg vart ni hörde det först. Frågor på det?

21 kommentarer

21 kommentarer till Vad Kommunals ordförande burde gjort annorlunda

 1. Jag lyfter på hatten och gratulerar till ett mycket väl utfört detektivarbete. Sherlock Holmes vrider sig grön av avund i sin grav. Min tanke var att boken hade ett omslagspapper, tex en tapet eller dylikt. Tji fick jag. Elementärt, käre Watson…

  • Marcus Stenberg

   Vad skönt med läsare som både har egna teorier och som gör så fina liknelser.

 2. Vad jag gillar dina inlägg <3

 3. Riktigt roligt! Och anteckningsboken såldes på Akademibokhanden för något år sedan. Jag köpte en. ☺

  • Marcus Stenberg

   E X A K T denna kommentar jag hoppades få! Minns du vad den kostade ungefär? Jag skulle gärna vilja göra ett tillägg om det i texten. Vad använde man översta raden till? Den där med datum alltså? Jag fattar inte riktigt det.

   • Vad roligt att kunna bidra! Jag tror den var riktigt billig. Typ 3 för 30:-. Det fanns flera andra varianter att välja på.
    Jag tänkte nog inte på datumraden, men har själv för vana att skriva datum högst upp när jag för föreläsningsanteckningar eller minnesanteckningar från böcker. Så kanske något i stil med det?

   • Den finns fortfarande på akademibokhandeln och kostar 19 kr eller 3 för 30. Tror dock inte att du har rätt modell på bilden (eftersom på originalbilden finns inga fästen för gummisnodden och den ser inte inbunden ut), utan det är den som heter anteckningshäfte och som är några steg ner på sidan som du länkade (på bilden är det modellen med elefanten, men om man klickar så kommer paisleymönstret upp).

 4. Alltså, när du är sjuk (eller bara får för mycket tid över?) och sånt här uppstår blir jag liksom både fascinerad och mörkrädd. Du har en sådan INTENSITET när du ger dig in i det svarta hålet av nät-detektivande. It’s growing on me. Sluta aldrig.

  • Marcus Stenberg

   Detta är nog något som pågår ständigt men det underlättar ju att få en massa tid över Fint beröm av dig! Mörkrädsla är ju en spännande känsla att vara i ibland :D

   Var inne på din blogg och har ett hål i mig efter att Looking tog slut så nu ska jag fanimej se Weekend. Tack för tips!

   • Särskilt sån här ”linjen mellan geni och galenskap är tunn-mörkrädsla” ;).

    Oj, vad roligt att du ramlade in på min blogg! Den är mest en ursäket för mig att få sammanfatta varje år i abnormt långa listor, men jag misstänker att du kanske liksom jag är ett fan av just detta. Alltså, Looking-hålet! Jag lever med det varje dag, och hoppas mot bättre vetande på att den utlovade Looking-filmen ska vara allt jag drömmer om för att knyta ihop alla säckar, även om jag vet att Richie-storyn hade fått behöva utvecklas i lugn och ro under minst en säsong till. Åh, Richie. Gud vad jag saknar dem. Weekend är dock ett värdigt substitut, berätta vad du tyckte!

 5. Det här är briljant!

  • Marcus Stenberg

   Tack! Du har samma tema på din blogg som jag har på en av mina andra bloggar. Vi är med andra ord bäst!

 6. Marcus, du är ett geni! Det är ofta jag önskar att jag hade kommit på de vinklingar av inlägg du kommer på. Jag bugar för din bitvis sjuka humor och den energi och intellekt som ligger bakom dessa välgjorda inlägg! Keep it up!

  • Marcus Stenberg

   You can do it! Är övertygad om det. Det gäller bara att stänga truten på rösten i huvudet som säger ”Men det här kan väl ingen vara intresserad av ändå”. Dock bör den truten lyssnas på i sociala sammanhang har jag märkt. Svårt att få ihop det där men jag prioriterar bloggandet. Tack för beröm!

 7. Jag dör av skratt. Underbart, underbart, underbart. Trist att du är sjuk, och hoppas du blir bättre snart men jag kan ju inte låta bli att längta tills nästa gång du blir uttråkad och jag får läsa något lika spännande. Chapeau!

  • Marcus Stenberg

   Beröm på franska är det bästa berömmet! Oroa dig inte, mitt immunförsvar är svagt som fnöske så det kommer nog snart fler liknande inlägg!

 8. Fantastiskt inlägg!

 9. Den tunnare varianten av anteckningsboken kostar, precis som tidigare nämnts 19:- st eller 3 för 30:- den tjockare, med hårda pärmar o gummiband kostar 59:-, hos Akademibokhandeln. Kolla in deras instagramkonto för mästersamuelsgatanbutiken, för det redan varit uppe. Väldigt roligt, hur som helst!

  • Marcus Stenberg

   Men gud vad synd att jag inte följde dem, hade ju helt klart underlättat haha. Tack för infon :D Följer Mästersamuelsbutiken nu!

 10. […] som alla viktiga grävjobb rörde även mitt gräv upp starka reaktioner. Här är därför några […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida