”Varför gråter pappan?” – Kristina Murray Brodin & Bettina Johansson « Bokhora

Bokhora.se

16/01 2016
16:36

varfor_grater_pappan-3dJag föreställer mig att Hamsa  och Alvdis är på förskolan och nu får de se en vuxen som sitter och gråter utanför staketet.

Vems pappa är det? undrar Alvdis. Sedan konstaterar barnen att pappan (den vuxne mannen) gråter och nu funderar de på varför han gör det. Kanske har någon slagit pappan? Eller så är han hungrig, eller trött eller sjuk eller…

Alvdis och Hamsa funderar på vad som gör dem ledsna. Tillslut tar de mot till sig och frågar mannen varför han gråter. Hans svar gör dem förvånade!

”Varför gråter pappan?”  är en ganska ovanlig bok och det är jättekonstigt att en sådan vanlig bok kan vara så ovanlig, om ni fattar. Dels klarar boken Warnqvisttestet lätt som en plätt och dels upprätthåller boken inte traditionella könsroller. Det är befriande och snyggt gjort. Som vuxen läsare kan jag tänka: bravo! Jag vet inte vad barnlyssnare tänker.

Som vuxen läsare kan man fundera över anledningen till att pappan gråter. Hade det varit bättre om pappan grät för att han var ledsen (sorry för spoiler, men pappan gråter för att han är så glad över att han ska få hämta sina barn)? Äh, jag vet inte. Det väcks många tankar i mig för att pappan sitter och gråter över att få träffa sina barn. Gråter han innan varje hämtning eller har han inte fått träffa sina barn på väldigt länge? Varför? Har han varit bortrest? Jag undrar hur barn funderar över det här. Alvdis och Hamsa tycker inte att det är konstigt alls. Tvärtom gråter de varsin skvätt när deras hämtare dyker upp.

När jag var liten och inte så liten tyckte jag att det var superläskigt när vuxna grät. Jag tror inte att det är så för alla barn. En del barn är nog vana vid att föräldrar gråter även om ingen har varit så dum mot dem eller när någon är bara lite dum. Andra barn blir nog tyvärr mer vana vid att vuxna gråter ledsengråt för att någon är dum. Alvdis och Hamsa verkar ju inte jättevana vid att vuxna gråter, men jag tycker att det är bra och avdramatiserat att de inte blir rädda.

Bettina Johansson har gjort illustrationerna i den här boken och jag tycker mycket om dem. De berättar mycket.

”Varför gråter pappan?” gavs ut för fem år sedan och det verkar som att många av Bokhoras läsare har läst den (jag lade upp en bild på den på min insta och alla bara: ”ja, den är bra!”). Annars tycker jag att ni ska kolla upp den om ni ska läsa för eller ge en present till ett barn. Fråga efter den i bokhandeln, vetja!

 

6 kommentarer

6 kommentarer till ”Varför gråter pappan?” – Kristina Murray Brodin & Bettina Johansson

 1. lena kjersén

  Alla Kristinas bilderböcker är bra – och kul att hon samarbetar med många olika konstnärer.

 2. Jag älskar den! Det är alltid den första bok jag läser för nya grupper i skolan som kommer till bibblan, oavsett om de går i förskoleklass eller i trean, det finns så mycket att prata om och spekulera kring. Fantastisk!

 3. Kristina Murray Brodin

  Vad roligt att min Varför gråter pappan? inte bara läses för förskolebarn utsn också för skolbarn.

 4. En av mina vid det här laget utnötta favoriter. Ska kanske investera i en ny.

 5. Peter Ericsson

  Som pappa är det befriande att läsa en bok där en man tillåts gråta.

 6. […] Bokhora recenserar Varför gråter pappan? (2016 01 16) […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida