Världsbokdagen: ”Flykten” – Francesca Sanna « Bokhora

Bokhora.se

23/04 2016
20:34

Ingen som läser Bokhora kan väl ha missat att det är världsbokdagen idag?

Jag tänkte att vi kunde tipsa varandra om det absolut bästa vi läst hittills i år.

Jag börjar:

Jag börjar bli lite trött på att skriva att vuxna ska läsa bilderböcker men den här är så himla snygg att den nästan är som en serieroman, minus serierutor. 

”Flykten” av Francesca Sanna kan vara otäck eftersom den handlar om en familj som bor i en stad nära havet och det skulle kunna vara du och jag. En dag kommer kriget och fortfarande: det skulle kunna vara här hos oss. Pappan dör. Det är ett mörker med en slips och ett par glasögon. Bokstavligen. Mamman hör om ett land där familjen skulle kunna vara trygga. De flyr i bilar, lastbilar och kärror, kommer till en mur och blir stoppade. Tar sig över muren och tar sig över havet. Efter havet kan de ta sig sista biten med tåg för den här boken skrevs uppenbarligen innan hösten 2015. De hoppas att de ska hitta en plats där de får vara trygga. Det är ett hoppfullt slut. 

Jag började dock gråta ungefär vid havet som skulle korsas. Det är inte jättetidigt i boken utan ganska sent. Det blev nära, precis som författaren skriver i sitt efterord att hon önskade. Att skildra flyktingarna som de människor de är, inte som siffror eller procent som de är på nyheterna eller i debattartiklar. ”Flykten” är oerhört gripande. 

Bilderna är vackra, fantasifulla och bär en del av berättelsen. Familjen gömmer sig för gränsvakter och mamman omfamnar sina barn. På nästa bild sover barnen, tårar rinner okommenterat från mammans kinder. Det är en detalj som verkligen känns. 

Och när jag skriver att bilderna är vackra menar jag SUPERSNYGGA! Francesca Sanna vill jag se mer av. ”Flykten” ska ”alla” få i present av mig framöver. Inte bara för det mycket viktiga ämnet utan även för det fina utförandet alltså. 

5 kommentarer

5 kommentarer till Världsbokdagen: ”Flykten” – Francesca Sanna

 1. Du har ett litet barn väl?

  Jag ville bara tipsa om fyra fantastiska MAGISKA barnböcker. Både 2,5-åringen och 4,5-åringen (och jag dårå) sitter som klistrade. Det är såna böcker som jag hoppas och inbillar mig att de kommer komma ihåg när de blir äldre.

  ”Resan” och ”Kartan” av Aaron Becker. Två böcker utan text där berättelsen finns i bilderna (inte alls lika jobbigt som det låter).

  ”Svart hund” och ”Djangon” av Levi Pinfold. ( på barnens förskola har de även ”Grönlingen” av samma författare).

  Magiska illustrationer.

  In the forest är en oerhört snygg pop up-bok om en sengångare.

  • Men jag döööör! Du ska inte tipsa mig om böcker. Magiska illustrationer låter helt oemotståndligt. Den lilla luckan i bokhyllan som var kvar, kommer att fyllas. Fast också: tusen tack förstås!

 2. Lätt:
  Det Vita Bläcket.

  Såååå bra.

 3. Johanna Andersson

  Efter att ha läst din text om Flykten så suktade jag länge och nu har jag äntligen köpt den. Den är så himla fin! Längtar tills barnet är tillräckligt stort så att vi kan läsa tillsammans.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida