Barnens bokutmaning: en favoritförfattare « Bokhora

Bokhora.se

26/03 2017
10:38

Det är inte så ofta som jag går runt och är stolt över att jag är svensk, men när det kommer till mängden geniala bilderboksförfattare i Sverige: malligaste grodan är undertecknad.

Jag tycker att systrarna Adbåge är genier. ”Halsen rapar, hjärtat slår” är så sjukt bra och rolig och klurig och sorglig och eftertanke-krävande och så vidare.  Bra present till bebisar! Bebisarna kommer nog inte ha så stor glädje av den på minst två år, men mammorna och papporna! Det första året kan man läsa bilderböcker helt egoistiskt för sitt barn, för sen blir det ett jäkla ivägkrypande och ”nej, den” och – som sagt – ”Knacka på!” hundra gånger på en dag.

Eva Lindström läser jag helt för min egen skull. Jag tycker att hon är fantastisk. Jag försöker läsa henne för mina elever och de flesta brukar se ut som prydliga frågetecken, så därför är jag extra kär i min nuvarande klass som analyserar bilder, tänker om text och reder ut alla konstigheter i Lindströms böcker.

Emma Virke, Sara Gimbergsson och Elin Johansson och massor av tjejer framförallt. De som tror att barnböcker bara är Astrid Lindgren och till och med bara Pija Lindenbaum: jag förstår att ni inte läser bilderböcker, för ni fattar ju inte! Ni fattar inte vilken explosion som har inträffat i bilderbokshyllan. Nu finns så himla mycket fint, smart, roligt och allvarligt där. (Jag tror att barn behöver lite hjälp att välja och lite hjälp att utmanas – som med allt).

Kommentera

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida