Bokmässan 2017 « Bokhora

Bokhora.se

03/10 2017
11:26

IMG_2075Denna bokmässa … Jag kan börja med att visa min shopping och berätta att alla böcker utom den översta införskaffades lördag eftermiddag när jag i godan ro strosade runt på mässan och tittade och småpratade med några förlag.
Lördag eftermiddag!
Vanligtvis är det en tidpunkt jag skyr mässgolvet för att det är så fullproppat med folk. I år var det ju inte det, både pga all diskussion i förväg om de som fick utställningsplats och även det som pågick utanför på just lördagen i form av nazistdemonstration.
Nu när besökssiffrorna presenterades så hade publiktappet varit stort på lördag, men jag tycker det tappet kändes hela tiden. Det var luftigare i år. Många förlag vittnar om ekonomiska förluster, speciellt de små.

Bland författare har det ju varit flera och ibland hätska diskussioner om det mest rätta var att bojkotta eller att delta, och jag tycker Patrik Lundbergs krönika lyfter mina tankar så precist. Som barn&ung-författare är torsdag och fredag ens mest hektiska dagar vad gäller framträdanden. De är den största samlingsplatsen för lärare och bibliotekarier, och för dessa typer av samtal om demokrati och mångfald och hur de går in i kultur och läsande. Det finns ingen motsvarighet till dem, och jag tycker det är superviktigt att medverkan för b&u blir just såna samtal och inte bara ”författare X läser högt ur sin senaste bilderbok i sagorummet” som var fallet på de alternativa mässorna.
Med det sagt, jag deltog på den vanliga bokmässan. Och det var speciellt i år. Alla pratade om det som pågick utanför, det var en orolig stämning inför lördagen, en lättnad efteråt när det inte blev några våldsamma sammandrabbningar. Men det var verkligen nazisterna som präglade hela mässan. Pengar är ju onekligen ett kraftfullt språk så förhoppningsvis tar bokmässans ledning med sig årets resultat i planeringen och hanteringen av nästa års mässa.

5 kommentarer

5 kommentarer till Bokmässan 2017

  1. Fallers stora kärlek är helt underbar, gillade Ett helt liv också, roligt med tyskt.

    • Alla de tre pocketarna är tips från personalen i Thorén & Lindskogs monter. Tycker det ofta blir den bästa spontanbokshoppingen, man säger att man gillat titel X och så får man lite olika alternativ.

  2. Seethaler är en favorit!

  3. […] Bokmässan är över och den var både rolig och väldigt annorlunda och orolig. Jag har skrivit mer om det på Bokhora. […]

  4. Fallers stora kärlek gillade jag mycket. Tobakshandlaren har jag inte läst ännu men den ligger i högen bredvid sängen.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida