Bokhora.se

29/07 2017
15:50

Min läsryckiga sommar fortsätter. Senaste veckan har jag ägnat mig åt dessa två.

1) ”Mamma är bara lite trött” av Sara Beischer.
Här var det kombinationen gymnasielärare och utbrändhet som intresserade mig. En inte helt ovanlig kombination ju.

Jag gissar att den här boken ska vara en kritik av hela samhället, vårt tempo och yrkesliv, och alla krav som ställs på framförallt kvinnor angående hur man ska vara, se ut och vad man ”bör” åstadkomma både på och utanför arbetet. Huvudpersonen Minna har två mindre barn, stressar runt dagarna i ända, och sen kraschar hon.
Tyvärr tycker jag inte ”Mamma är bara lite trött” lyckas i sitt uppsåt. Man får en stor mängd livspussel och en hel radda stressiga dagislämningar, missade klassbakningar samt en äkta man som smiter undan sitt vardagsansvar då och då så att allt faller på Minna. Men sen blir det som inget mer. Minnas tillvaro, åtgärdsprogram, tankar och insikter efter hon kraschat mynnar ju liksom ut i ingenting?
På grund av det, allt detta livspussel lyfter inte från att vara en rad scener till att bli något större, och karaktärerna utvecklas inte heller från sina ganska schabloniga starter. Vad ska jag ta med mig då?

2) ”Girl out of water” av Laura Silverman. Ja, vad gör man om man är på jakt efter guldkorn inom YA? Man läser hoppfullt den ena boken efter den andra. Detta råkade vara en sån där the love interest har en sån osannolik inledningsreplik som bara fick mig att stöna för ingen ingen ingen skulle någonsin ha sagt så i verkligheten. Så slappt och orealistiskt. Och på den slappa vägen fortsatte det.
Huvudpersonen Anise är en surfartjej från Kalifornien som får rycka in och bli barnvakt en hel sommar när hennes moster råkar ut för en olycka. Mostern och hennes barn bor i Nebraska och det finns inte ett hav i närheten. Men gissa vad love interest-killen gör? Jo, han skejtar.
”Girl out of water” var verkligen inget speciellt och i jakten på nästa guldkorn är den inget läs-måste. Inte alls. Cirkulera. Kanske till Roxane Gays alldeles nya ”Hunger”? Har suttit och läst den i ett par timmar på balkongen idag, och ”Hunger” är då minsann ingen besvikelse. Rapport kommer nog nästa vecka.

1 kommentar

1 kommentar till Ett till läsryck

  1. Hehe, älskar dina dissningar:)

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida