Februari börjar starkt « Bokhora

Bokhora.se

05/02 2017
14:29

Januari var då inte min läsmånad. Hade dels en bok att skriva själv med snabbt annalkande deadline, och dels hade jag så dåligt flyt med det lilla övriga jag hann läsa. Det blev en radda översatta barn&ungdomsböcker, och alla var trista / dåliga.
Men nu är det februari! Ny bokdeadline coming up i och för sig, men senaste veckan har jag ändå läst en jättebra barnbok som kommer ut senare i vår. ”Miras Martin” av Anna Ehring. Mys all over the place. Får skriva mer om den sen när den är ute.

9789137146546Har också börjat på en vuxenbok. Hör och häpna. ”Jag vet allt det här, en internmedicinsk roman” av Annika Paldanius. Så här långt (snart halva) tycker jag det är en skitbra debut. Huvudpersonen Hanna är 22, hon pluggar till läkare i Göteborg, har sina amasoner, Filippa och Anna, som pluggar i samma klass och de gör mycket tillsammans. Det är studier, plugg, uteliv och vänskap. Låter ganska vanligt chicklittigt, eller hur? Men tonen och språket är annorlunda, och det internmedicinska? Wow! När Hanna ser på folk är det inte bara typ ”han hade fina axlar”, utan hon ser på någon och sen kommer en radda latinska namn på de muskler och ben och allt som nu finns i axeln. Inte på ett störigt, överpedagogiskt besserwisser-sätt, utan som en fascinerande krydda. Jag gillar det stilgreppet jättemycket.

Hoppade också glatt till över att i en roman få läsa om någon annan som har mitt hjärtfel. Det låter skitdramatiskt med hjärtfel, men i det här fallet var det inte så farligt utan mest obehagligt. För några år sen upptäckte jag att jag hade extrabanor i hjärtat, och det var pga dem jag fick omotiverad hjärtrusning hela tiden, och lite svimningstendenser ibland. Man kan ta bort dem med en ablation = gå in via ljumsken upp till hjärtat och frysa ner banorna. Jag behövde inte ens bli sövd, fick åka hem några timmar efteråt, levde lycklig i alla mina dagar, snipp snapp slut. I fucking love science. Läser nu med spänning hur det hela förlöper i ”Jag vet allt det här”.

Kommentera

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida