Bokhora.se

04/01 2017
19:15

Som den allmänbildade läsaren vet är Finland ett tvåspråkigt land där nationalspråken är finska och svenska. Svenskfinland har bland annat bidragit med författare som Tove Jansson, Kjell Westö, Monika Fagerholm, Märta Tikkanen och Edith Södergran. Ja, ja det visst ni såklart. Men det ni kanske inte hade koll på var den stor finlandssvenska läsutmaningen.

Januari: En gul bok.
Februari: Något som gör dig upphetsad.
Mars: En levande nobelpristagare.
April: En inhemsk klassiker med bokstaven A i titeln eller i författarens namn.*
Maj: Poesi tryckt efter år 2002.
Juni: En fantasybok som inte verkar innehålla några drakar.
Juli: En rysk klassiker på minst 500 sidor.
Augusti: En bok som du inte vill att andra ska se dig läsa.
September: En bok från ett antikvariat.
Oktober: En deckare skriven av en kvinna om du är man, eller skriven av en man om du är kvinna.
November: En bok där författaren har hatt på porträttfotot.
December: En bok som en vän rekommenderar.**

*Om du läser en översättning så är det den översatta titeln som gäller. Om hittar en inhemsk bok som är översatt till ett alfabet som inte innehåller bokstaven A så är du illa ute.
**Den våghalsiga kan här be en vän rekommendera en specifik bok för månaden. I detta fall bör den våghalsiga vara noggrann med vem hen kallar för vänner. Fegisar kan välja fritt bland alla böcker som vänner och bekanta har nämnt under året.

Vem är med på den? Och om ni är det vore det fantastiskt om ni kommenterade och berättade vilken bok ni valde. Jag tänker att en omläsning av Roxane Gays ”Bad feminist” får duga som januaris gula bok.

bigoriginal

 

15 kommentarer

15 kommentarer till Finlandssvensk läsutmaning

 1. Åå, vad roligt! Jag är på Fast min Bad Feminist är inte gul, attans!

 2. Jag, som finlandssvensk Bokbloggare, är självklart med på den utmaningen :) men jag har inte ännu avslöjat vilken gula bok jag tänkte läsa i januari (mest då jag inte ännu beslutat vilken det blir).

  Mitt inlägg hittar ni här:
  http://binasbooks.blogg.se/2017/january/den-finlandssvenska-lasutmaningen-2017.html

 3. Vilken rolig läsutmaning! Och rimligt antal med en bok i månaden, perfekt för mig som måste få igång läslusten igen. Januaris bok blir nog En halv gul sol, perfekt tillfälle att få mig till att äntligen läsa den. För jag tror att den är gul?!

 4. Jag tror faktiskt att jag ska hoppa på den här läsutmaningen också (vid sidan av Popsugars, som jag iofs mest ser som en omgång Yatzy där jag i första hand kommer att försöka få de böcker jag ändå läser att passa in i någon av kategorierna).

  När det gäller den gula boken velar jag mellan Barbara Ehrenreichs Gilla läget. Nina Björks Och så levde de lyckliga i alla sina dagar och Ruth Ozekis En saga om tidens väsen. Alla tre står olästa och gulryggade i mina hyllor och skäms.

 5. Haha, bestämde mig för att anta utmaningen och började direkt fundera över om jag kände till några gula böcker. Resonerade en lång stund om detta med mor min och hon grävde i sina gömmor och lyckades hitta några. När jag kommer hem inser jag att boken jag just börjat läsa (nyutgåva av Trollkarlen från Övärlden av U. Le Guin) är gul både på rygg, framsida och baksida. Vad är oddsen ;)

 6. Åh ja! Bra motivation för att läsa slut Jag heter inte Miriam den här månaden!

 7. Jag är både finlandssvensk och med på utmaningen! Kul att du uppmärksammar läsutmaningen! Min gula bok blir Fjärilseffekten av Karin Alvtegen.

 8. Hej! En helt annan fråga eller förhoppning.. när jag läser via bloglovin syns inte vem som skrivit inlägget, hade hemskt gärna velat se det eftersom vissa inlägg återkommer (som jag gissar detta) och vissas boktips är ju mer lik min smak än andras. En återkommande förhoppning från mig. Tack för fin blogg!!

 9. I juni bör alla läsa Maria Turtschaninoff! Helst Naondel!

 10. Den här utmaning antas direkt. Först ut blir förstås Majgull Axelssons ”Jag heter inte Miriam”.

 11. Självklart deltar jag- finlandssvensk bokbloggare och allt det där. Nu blev det faktiskt två gula böcker i januari- En skugga blott av Maria Lang och sen Jag och Earl och tjejen som dör av Jesse Andrews. Två eftersom Maria Lang-boken faktiskt hade röda droppar också på pärmen. Men bok två var knallgul. Så är jag på säkra sidan i alla fall. Nu funderar jag på februari..

 12. Alan Moores ”Watchmen” är min gula januaribok.

 13. Helena Schyller

  Roligt med läsutmaning. Jag får en mängd tips och jag får nya uppslag till min läsning. Januaris gula blir charmiga Konsten att vara Caroline, av Peter Barlach. Utgåvan med den gula klänningen på framsidan. Gillar boken mycket, en cool men varmhjärtad hjältinna som kör sitt eget race. Fredags-feelgood. Trevlig helg!
  http://www.lindco.se/bocker/konsten-att-vara-caroline-pocket/

 14. Per Eriksson

  Min gula januaribok blev Fred Vargas Okänd kontinent. (Rygg och baksida var gul). I väntan på att februari skulle infinna sig läste jag sedan Ingenting kan läsa natten av Delphine de Vigan och funderade över vilken bok som skulle kunna göra mig upphetsad i februari.
  Tips någon?

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida