Firar med lista  « Bokhora

Bokhora.se

23/04 2017
20:20

Firar världsbokdagen med en lista som jag hittade hos Daniel Åberg. Fetat föredras. 

Snabbläsare eller långsamläsare

När jag läser snabbt, måste jag läsa om, så det kan jag inte (men jag är en hejare på att skumläsa när jag inte nöjesläser – blir tokig på långsammare t.ex. kollegor som jag måste dela papper med).

Tegelstenar eller tunnisar

Visst har det att göra med att jag läser så förtvivlat lite ”vuxenlitteratur” just nu, men föredrar alla gånger en välskriven tunnis framför en dito tjockis.

Bibliotek eller bokhandel? 

Alltid bibliotek. 

Ljudbok eller e-bok: 

Det här är ju verkligen som att välja om man gillar apelsin eller banan bäst. Jag är inte så värst förtjust i ljudböcker, men jag läser gärna e-böcker på padda eller platta.

Inbunden eller pocket

Det som är smidigast och det är ju oftast pocket (eller ännu hellre: e-bok!). 

Vampyrer eller spöken

Det kan ju bero på att vampyrer känns så himla 2007? Ge mig ett modernt spöke eller ett riktigt gammalt mossigt, elakt.

En i taget eller slalomläsning?

 Jag läser hundra böcker samtidigt och därmed ingen. Jag måste hålla mig till en. 

Nytt eller gammalt? 

Vad svårt! Jag vill inte välja! Men om jag ska tjata lite så väljer jag nytt för att barnboksköpare ska våga kolla in de nyutgivna böckerna när de köper böcker i present till bebisar och barn. Det finns så mycket bra och så många duktiga nya författare och illustratörer. Jag älskar Astrid, men ”inte bara Astrid” är mitt motto när det gäller bokpresenter (*köpte precis tre kapitelböcker av AL till min son*).  

Bokmärke eller hundöra? 

Men om jag måste och absolut inte har något att stoppa i boken, viker jag. Jag har för dåligt minne. Obs! Jag använder vad som helst som bokmärke till orimlighetens gräns. Möbler kan funka om det krisar (men finnes inte ens möbler: hundöra alltså). 

Snacks eller godis

Till läsning måste det bli godis pga rättså kladdfritt. Orka torka ostbåge-mjäll på e-bok eller pocketsidor. 

Biografier eller memoarer? 

Jag inbillar mig att det blir en slags distans med biografier som jag föredrar. Memoarer tangerar lättare BOATS? (Alltså: jag vet att det finns välskrivna memoarer! Såklart!). 

Skräck eller chicklit? 

Gud, vad det var länge sedan jag läste något riktigt otäckt! Har ni några läskiga novelltips?

Soffan eller sängen
Det är oftast i sängen jag läser nuförtiden. I en minut. Innan jag somnar ifrån läsningen. 

Inne eller ute

Jag älskar att läsa utomhus! Alla bra läsplatser är utomhus. 


Boken
eller filmen? 

Men! Hur ska man kunna välja här? Klart jag hellre läser en bra bok (än ser en bra film, ja). Jag säger dock hellre tv-serien än filmen och så är det med den saken. 


Twitter
eller Facebook? 

Jag är med i ganska bra bokgrupper på Facebook men Twitter bjuder oftare på överraskningar och saker som jag inte visste att jag saknade. 


Goodreads
eller Boktipset? 

Men det är inget jag använder särskilt ofta.  


Kokbok
eller bakbok?

Jag har precis tänkt tanken på att göra mig av med nästan alla mina kokböcker eftersom vi ändå aldrig lagar något ur dem, men jag älskar att bläddra i kokböcker och hitta 1000 recept på rätter (som jag aldrig kommer att laga).  

Te eller kaffe

Beige. 

Nobelpriset eller Augustpriset? 

Säg Alma-vinnaren. Brukar vara spännande bekantskaper. 

8 kommentarer

8 kommentarer till Firar med lista 

  1. Jag stämmer rungande in i boken framför filmen – OM boken är bra, annars kan filmen liva upp (jag vet att jag trampar halva världen på tårna när jag nu ger Sagan om ringen som exempel). Och definitivt tv-serier framför filmer – en film är helt enkelt för kort för att det någonsin ska fungera riktigt bra. Ett exempel där jag tycker att tv-serien överträffar böckerna är The Magicians (Lev Grossman). Förmodligen finns det en hel del som föredrar serien Game of Thrones framför böckerna, men jag tyckte böckerna var så trista att jag inte ens försökt se serien.

    Och för att trampa lite till på tår: Jag föredrar e-böcker framför pappersdito. Så det så.

  2. Uteläsning? Var? Jag känner att jag bara blir störd av att läsa ute, men det kanske är jag som har dålig fantasi och för höga krav på bekvämt sittande.

  3. Martina Jonsson

    Almavinnaren är absolut intressanta bekantskaper! I år kan man säkert spinna vidare på ”Det var det fräckaste” med sexåringarna jag jobbar med. Jag har planer… Ett uteläsarminne dyker upp: piazza Santa Santissima Annunziata i Florens och där läste jag ”Strändernas svall” av Eyvind Johnsson någon gång på 80-talet i väntan på en kär vän.Vilken förstärkning av upplevelsen! En mycket vacker plats och en mycket bra bok.

  4. Slalomläsning var ett intressant uttryck, det har gått mig förbi. Men ja, jag är en typisk slalomläsare. Minst tre böcker på gång samtidigt. Min mamma fattar inte hur jag håller isär alla berättelser och trådar. Jag skyller på min superhjärna ;)

  5. […] hittade den här lilla trevliga saken hos Bokhora och vad passar bättre än en liten enkät så här i […]

  6. Kan du tipsa om bra bokgrupper på Fejan?

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida