Första kriminalromanen översatt till samiska! « Bokhora

Bokhora.se

03/02 2017
11:50

Varramiileagolgan-768x1024I helgen pågår Jokkmokks marknad. Och det är en JÄTTEHÄNDELSE, inte bara här i norr, folk från hela världen kommer till Jokkmokk för att uppleva marknaden.

En av alla de världshändelser som faktiskt sker, är lanseringen av den första kriminalromanen i världen (ja, faktiskt) som översatts till samiska.

Det är fina Ravda Lágádus (förlag) som ger ut Åsa Larssons  ”Varra mii lea golgan” (Det blod som spillts) på samiska. Lansering idag i Jokkmokk kl 15. Så himla fint!

Ravda ger ut samisk litteratur, både översatt och eget. Det finns inte många samiska bokförlag så det här är väl värt att uppmärksamma, inte minst för att det är ett minioritetsspråk i Sverige (precis som mitt, Meän Kieli) men det märks tyvärr inte alls av söderut. Här uppe är det tydligt, med vägskyltar etc, på flera språk. Och jag hör samiska talas i princip varje dag, liksom finska, liksom meänkieli, liksom svenska. Min dotters bästis på förskolan pratar både finska, samiska och svenska till exempel. Hon är fyra år. Jag älskar den här språkmixen jag rör mig i. Tyvärr pratar jag knappt finska själv, inte heller meänkieli, men jag är uppvuxen med det och förstår ganska mycket. Jag önskar att jag hade kunnat skicka det vidare till mina egna barn.

Att ha litteratur på det egna språket har betydelse. Stolthet, bara att kunna tillgodo göra sig skrift och inte enbart höra det talas. Och så vidare.

Heja Ravda och heja Åsa Larsson som jag vet är så stolt över detta projekt!

2 kommentarer

2 kommentarer till Första kriminalromanen översatt till samiska!

  1. Alltså så sjukt att det först nu kommer en kriminalroman på samiska?! Men fint att det händer. Själv har jag varit pinsamt omedveten om mycket av den vardag samer lever med. Jag har lärt mig mycket av Charlotte Cederlunds Middagsmörker (som väckte ett sug för mer).

    Jag har också intervjuat initiativtagaren till ett intressant projekt som startade på finska men nu ska översättas till svenska.

    http://www.addeto.com/2017/01/16/sv-SE/l%C3%A4r-dig-samiska-p%C3%A5-webben-34892835

  2. Nu har jag läst om Jokkmokks marknad både här och på Underbara Claras sida och inser att jag bara måste åka upp nästa år, så himla mysigt det verkar vara!

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida