Humor i barn&ung = om killar, för killar. Eller? « Bokhora

Bokhora.se

14/02 2017
8:13

Det här kan vara en tanke som når mig många, många år efter alla andra (ursäkta för segheten i såna fall), men visst handlar så kallade roliga barn&ung-böcker oftast om killar? Och med tillägget: alltså fortfarande?

Med roliga nu menar jag den sortens böcker som skulle plockas fram i en bokhandel om en kund kommer in och frågar efter ”något roligt”. Jag tycker ju tex att Elin Lindells böcker om Jördis är skitkul. Och Jenny Jägerfeld, alla hennes böcker. Och Linn Gottfridsson med ”En myras liv”. För att bara ta några exempel. Men jag tror inte alls de hamnar under kategori ”roligt”. Där står saker som är mer gapflabbiga och som handlar om pinsamheter och crazy händelser. Och det är, oftast, en kille som huvudperson. Han kan heta Bert eller Sune eller Greg. Eller Emanuel Kant. Återkommer till honom, men håller ni med? Sk roligt handlar om killar. Är dessutom skrivet för att appellera främst till killar? Humor = killar hela vägen. Så har det ju varit traditionellt sett, tänk komiker och skådisar och vilka som fått vara roliga genom historien, men att det fortfarande är så?

I fallen med Elin Lindell, Jenny Jägerfeld och Linn Gottfridsson lyfter man nog fram något annat som första beskrivning av deras böcker. De handlar ju om relationer, och vardag, och de är skitroliga som sagt, men … Det är inte huvudsyftet med dem? Och de är inte alls lika direkt gapflabbiga med jag gör bort mig, åh nej, så galet!-stilen. Humorn kommer ofta fram på andra sätt. (Min åsikt: bättre sätt.)

9789163893827Jag har så himla himla svårt för de roliga kill-böckerna, men nu har jag läst den tredje Emanuel Kant-boken som heter ”Rimligt lyckade ögonblick”. Det har gått. Det är en del pinsamma och lite väl crazy grejer, men det är på en nivå som även humorskeptiker som jag kan leva med. Tror kanske också att det där har minskat lite i böckerna om Emanuel? Har för mig att jag tyckte 1:an var alldeles för crazy och flåsig, men nu i 3:an finns det en annan sorts humor också. Allt krut läggs inte på att fastna med håret i anslagstavlan och inte komma loss på första skoldagen. Det finns något underfundigt lager för oss som kramar skämskudden över sånt. Men med det här förbehållet, ”Rimligt lyckade ögonblick” kommer ändå passa utmärkt när en kund kommer in och frågar efter roligt till sitt tonårsbarn. Till sin tonårskille?

Om man tänker vidare på bokhandeln och kunderna, undrar om det blir skillnad på tipsen när någon vill ha en rolig bok till sin dotter än till sin son? Blir det samma tips eller får dottern något helt annat?
Generellt har det ju också varit så att tjejer kan läsa vad som helst om både killar och tjejer, men killar behöver läsa om killar. Den här idén håller förhoppningsvis på att luckras upp, och väldigt gärna i rask takt, men jag vet inte hur långt den uppluckringen nått än.

Eller tänk om allt det här bara är jag som har missat en hel utveckling? Rätta mig om jag har fel och berätta om all humor om både killar och tjejer för både killar och tjejer!

10 kommentarer

10 kommentarer till Humor i barn&ung = om killar, för killar. Eller?

 1. Hrm, host host, med risk för att slå på egen trumma så skulle jag vilja påstå att min bok ”En väktares bekännelser” uppfyller villkoret ”rolig” och jag tror definitivt att någon som läst den (och eventuellt gillat dårå) skulle kunna rekommendera den som sådan. Den riktar sig väl främst till flickor (12-15 år) i och med att huvudpersonen är tjej, men jag känner till killar som både läst och uppskattat.

  Moderera gärna bort kommentaren, ifall du tycker att detta gränsar till ren reklam:|

 2. Hear hear! Jag avskyr att få frågor om ”roliga” böcker (som bibliotekarie), för att det är ju så olika vad man tycker är roligt! Häromdagen satt jag t.ex. själv och skrattade och Esmael och hans ost i Nordins nya Om du såg mig nu. Men oftast blir det väl Emanuel-böckerna, Gregs bravader, Svensk synd och Jag, Earl och tjejen som dör som man tar fram när folk frågar. Alla om killar! Ska nu börja samla ihop ett batteri med roliga böcker om tjejer också. Kommer på Sussos 8 saker du aldrig skulle våga som ett exempel på rolig bok om tjejer som hamnar i pinsamma situationer. Och visst är Jenny Jägerfeld rolig!

  Tänker att vi måste ifrågasätta ”sanningar” om att killar inte vill läsa om tjejer, eller om någon som är yngre. De flesta av oss kan väl nämna flera böcker som vi vet inte följer den regeln, och då kan vi väl erkänna den död?

 3. Håller med! Men ett exempel kommer jag på i alla fall; Josephine Bornebuschs bok Född fenomenal :)

 4. Jo, det är nog en bit kvar på den uppluckringen… Men Nikkis dagbok-serien finns ju, jag har inte läst utan bara antagit att det är tjejmotsvarigheten till Greg eftersom de ser ut precis så. Jo, nu kom jag på ”En prinsessas dagbok” också!

 5. Böckerna om Pym Petterson, Nina Gröntvedts böcker och böckerna om Cassidy (av T.Murray) t.ex.

 6. Ingelin Angerborn, Eva Susso, och Jujja Skriver roligt för barn om tjejer, men Du Har en poäng!

 7. Braboktips, den här ska jag ge till sonen.

  Tack för bästa bloggen.

  kram
  /E

 8. lena kjersen edman

  ROLIG ungdomsbok som jag ofta har med mig när jag bokpratar för tonåringar (och som alltid blir utlånad) är ”Sverige-Finland. En kärlekshistoria” av Charlotta Cederlöf.
  Passar alla kön!

  Lena K E

 9. Minns att jag skrattade högt konstant och älskade ”Cornelia K” av Pernilla oljelund när jag var omkring 13. Tyckte de var väldigt roliga och om tjejer.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida