Jag läser Per Hagman « Bokhora

Bokhora.se

06/06 2017
11:16

Och det kan vara för första gången. Är inte säker. Jag har eventuellt läst någon av hans tidiga, kanske”Cigarett”, men det vete tusan. Iallafall, nu när ”Allas älskare, ingens älskling” kom och han var med överallt i tidningar och teve reserverade jag på bibblan.

Döm om min förvåning efter läsning: jag gillade den bara medelmycket. Trodde ju jag skulle bli ett Per Hagman-fan! Gå vidare till att plöja hans backlist. Det är så härligt när man hittar en ny författare och det är sommar och lite ledigt och man kan köra på med ena boken efter den andra. Så blir det inte nu, platsen som min backlistförfattare sommaren 2017 är fortfarande ledig.

Hursomhelst, ”Allas älskare …” hade definitivt sina stunder och sin fascination. Formen att en person låter tankarna flöda fritt inom ramen för en vardag kan ju bli så väldigt bra (tänk Linda Skugge, Knausgård. Norén), men med Hagman känner jag lite mer Ulf Lundell när det inte funkar-varning. En man ställer skrivmaskinen mitt i skiten* och registrerar världen och tänker, och well, alla de tankarna kanske inte är av allmänmänskligt intresse exakt hela tiden. Det känns som att svära i kyrkan att säga det här, för alla gillar Hagman, jag borde, han är fascinerande, och så vidare, och så kommer jag trots allt det och är halvljummen. Jaja, så kan det gå.
Här på Bokhora är han iallafall en stor favorit för flera andra sen länge.

* Är det Lundell som sagt det där? Eller är det Klas Östergren? Det känns så Lundell.

9 kommentarer

9 kommentarer till Jag läser Per Hagman

 1. herregud, varför trodde/tyckte du att du borde gilla Per Hagman? När det gäller Lundell, Östergren och Hagman börjar jag alltid fundera över om jag tycker en bok blir bättre om jag kan identifiera mig med huvudpersonerna för det kan jag INTE med de här. Men samtidigt vill jag ju inte vara en sådan begränsad person som kräver identifikationsmöjlighet. Norén, däremot är en helt annan sak. Så kanske finns det hopp.

  • Baserade min ”jag BORDE gilla Hagman”-tanke på att flera andra som jag har liknande smak som gillar honom, så då… Ibland stämmer ju såna saker till 100%, men inte den här gången.

 2. Din känsla stämmer såklart :)

  Lundell i DN 2008: ”Jag sätter min skrivmaskin mitt i skiten bara och sedan sugs det som är runtomkring en in i den.”

  http://www.dn.se/kultur-noje/musik/lundell-langtar-efter-en-ny-drivkraft/

 3. Kandidat till sommarbacklistförfattare: Tana French! Lite psykologiskt, lite lagom tjocka böcker, några i skolmiljö (!), brittiskt, finns på bibblan … :)

 4. Jag tillhör dom som älskar Per Hagman men får nog ändå erkänna att med en titel som ”Allas älskare, ingens älskling” så borde han varit lite mer personlig och lite mindre politisk. Trots detta tyckte jag om boken. Dock inte lika mycket som hans förra bok ”Vänner för livet” som är och förblir min favorit. Jag rekommenderar den varmt och hoppas att han kommer att skriva ännu en stor episk roman nån gång i framtiden.

 5. Hans tidigare böcker är bättre!

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida