Liten läskoma med ”Blybröllop” « Bokhora

Bokhora.se

07/04 2017
10:36

Just efter jag skrivit att jag hade läst så pyttelite senaste tiden gick jag in i en dygnslång bokkoma. Avslutade ju ”So sad today” och fortsatte med ”Blybröllop” av Sara Paborn.
Den var fnissig! Handlar om en kvinnlig bibliotekarie, Irene, som har ett par år kvar till pensionen och lever ett väldigt inrutat liv tillsammans med sin man Horst. De har varit gifta länge, har två vuxna barn, allt verkar stabilt och bra. Bara det att Irene är så satans less på Horst, och man förstår verkligen varför för han är neggig, självisk, tråkig, snål och skitjobbig i största allmänhet. Det går som inte att skilja sig från honom heller för då kommer deras livslånga snedfördelade ekonomi göra det nya ensamstående livet jättejobbigt för henne.
Men då trillar hon över idén att döda honom. Med bly. Hmm.

Man vet alltså redan från början att hon lyckats, så historien handlar om hur hon går till väga. Den är bitsk och rolig, och blir extra rolig för alla som gillar böcker och bibliotek. Horst är en sån som tror på fakta. Allt måste vara vetenskap. Känslor och hittepå är inget att komma dragande med och Irenes gamla romaner är bara en skrymmande pappersåtervinning. Med mera. Man sympatiserar verkligen inte med honom.
Jag fnissar också åt Irenes mer och mer antika framtoning på sitt jobb. En kund kommer in och frågar var de har deckarna, och hon viftar inåt bibblan och svarar ungefär ”överallt, det är allt vi har”. Den nya chefen vill starta en karaokehörna för att locka en ny kundgrupp. Med mera. Allt är så samtida.
Om ni brukar fnissa åt Jenny Lindhs spalt i DN Boklördag, då är bibliotekarien Irene ett hett tips!

3 kommentarer

3 kommentarer till Liten läskoma med ”Blybröllop”

  1. Den hamnar i min digra läskö direkt! Kanske att den rentav får gå före en del annat. Behöver någonting lite småkul att läsa just nu, tror jag.

  2. Den verkar så jäkla bra!

  3. Läste ut den igår, faktiskt. Tyckte himla mycket om den. Trots att den inte följde någon jätteklassisk kurva, eller vad man ska säga. Den var ganska stillastående, på ett behagligt sätt. Förtjusande bok.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida