Nordiska Rådet-nominerade 2017 « Bokhora

Bokhora.se

25/02 2017
9:06

Här finns de nominerade till Nordiska Rådets litteraturpris 2017. (Vuxenpriset alltså.) För Sverige är det ”Djupa, kärlek, ingen. Dikter 1992-2015” av Ann Jäderlund, och ”Anteckningar om hö” av Birgitta Lillpers som också en diktsamling.

hjorthFör Norge är Vigdis Hjorth den ena kandidaten med sin roman ”Arv og miljö”. Jag började på den i höstas, och har nästan läst klart. Trodde jag skrev om den här då, men tydligen inte. Iallafall, jag har typ 30 sidor till slutet. Att den blev pausad är helt och hållet mitt fel för jag var stressad / tvungen att läsa annat.

När den kom ut i Norge förra året blev det en massa uppståndelse. Huvudpersonen Bergljot i ”Arv och miljö” har knappt haft kontakt med sina föräldrar senaste åren på grund av traumatiska händelser i barndomen. När hon har försökt konfrontera föräldrarna (och de tre syskonen) med det här har de förnekat allt och det har skurit sig mellan dem. Nu har pappan dött, och i arvsskiftet efter honom kommer allt upp igen.

Uppståndelsen beror på att Vigdis Hjorth är en författare som många gånger använt sitt eget liv som material och inspiration till böckerna, och varit öppen med det. Nu var det så igen hävdade en del, och tyckte att hon utnyttjade / hängde ut sin familj. Jag har inte alls följt med noga i detta, men tänk debatten kring Knausgård när hans böcker kom ut. Liknande det, gissar jag.
Och precis som när det gäller Knausgård, eller Geir Gulliksen, eller för den delen Lars Norén, kan man som okunnig och utomstående läsa verken helt utan den här förförståelsen. Jag vet knappt något om Vigdis Hjorth. Visste inget om Knausgård. Sket i allt teaternamedroppande Norén ägnade sig åt. Deras verk stod på egna ben utanför ståhejet. Så är det i fallet med ”Arv og miljö” också.
I Norge har den redan prisats massor, och vem vet, kanske blir Hjorth nästa norska författare som når ut stort utanför landets gränser?

3 kommentarer

3 kommentarer till Nordiska Rådet-nominerade 2017

  1. Läser du den på norska alltså? Jag letar efter en svensk översättning men lyckas inte hitta någon.

  2. Hoppas något förlag plockar upp den. Jag blev riktigt nyfiken nu.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida