Norge! På olika sätt « Bokhora

Bokhora.se

12/02 2017
13:12

Förra veckan var jag på Nordisk barnbokkonferens i Stavanger, och herregud, så bra det var. Så imponerad av hela arrangemanget. Superintressanta paneler och samtal med bilderboken som tema. Jag lärde mig saker, blev inspirerad, fick nya infallsvinklar, med mera med mera. Så glad att jag och Lisa blev inbjudna för att delta i ett samtal med norska författaren Arne Svingen om bokpoddar. Hans heter Svingens barnebokverden, vår heter ju Bladen brinner.

Som förberedelse lyssnade jag på ett par avsnitt av Svingens barnebokverden, tex det med Harald Rosenløw Eeg. Hade nyligen börjat läsa boken ”Kvartinger” som de pratar om, men av utrymmestekniska skäl tog jag inte med den till Stavanger (den är inbunden). Miss! Läste klart den när jag kom hem istället.

9788203259975Här kommer förbluffande fakta om ”Kvartinger”: genren är science-fiction.
Plats för: flämt!
När läste jag senast en sc-fi? Kanske nästan aldrig? Det är inte min genre, men när Eeg skriver det, så … hit me. Jag vill läsa allt av honom, och då blir det en salig blandning av realism, fantasy och nu sci-fi. Vet nog nästan ingen författare som är så bred och varierad i sin produktion? Det är ganska ovanligt.
Det är däremot ganska vanligt när jag läser Eeg att jag är lite undrande när boken är färdig. Vad hände egentligen? Hur slutade det? Fattade jag allt? Såna funderingar kan ju vara ett tecken på att boken är dålig, men så är det inte alls i det här fallet. Jag tycker alltid alla är välskrivna och intressanta och att hantverket är gediget, men de är också krävande och komplexa. Mycket mellan raderna, mycket som ligger i gränslandet. Speciellt när det gäller hans fantasy och sci-fi givetvis, men även de realistiska romanerna kräver sin läsare.

”Kvartinger” är en rafflande, snabb och väldigt actionspäckad dystopi som utspelar sig i ett Oslo där en tidigare epidemi och förebyggandet av nya utrbrott håller befolkningen i schack. Allt är präglat av detta, och #HELSE (hälsovårdsnämnden ungefär?) styr allt. Huvudpersonen Samuel ramlar på en hemlighet som kan ödelägga allt.
Skitmycket action som sagt och många, många vändningar kring vem man kan lita på och vad som är vad. Och ett stort frågetecken i slutet. Men jag tackar och tar emot!
Kan också verkligen rekommendera att lyssna på avsnittet med Eeg efter man har läst.

Kommentera

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida