Skrivtips på Crimetime Gotland « Bokhora

Bokhora.se

18/08 2017
15:39

Den första helgen i augusti jobbade jag som moderator och frilansjournalist på Crimetime Gotland. Innan dess plöjde jag igenom minst tjugo deckare och trots att jag såklart bekantat mig med genren tidigare insåg jag först nu hur otroligt många undergenrer det finns. Deckare, spänningsromaner, thrillers. Deckare som alltid utspelar sig på specifika orter, deckare som är lika mycket feelgood som mord, spänningsromaner som är mer skräck än polis som jagar gärningsman och så vidare.

Efter varje seminarium och intervju frågade jag författarna vilka deras bästa skrivtips var och tänkte dela med mig av dem:

Camilla Läckberg sade att hennes bästa tips är att skriva minst en sida om dagen. Själv är hon otroligt disciplinerad och stiger aldrig upp från sin skrivplats innan dagens mål är nått. Emelie Schepp (som vann publikens pris som bästa deckarförfattare) poängterade vikten av att ha ett eget rum där det är alldeles tyst och lugnt. Hon berättade också att hon alltid vet den första och den sista meningen när hon börjar skriva. Mari Jungstedt tipsade om att gräva där du står. Skriv en bok som handlar om något som står nära dig och strunta i att ”det redan är gjort” alla historier är ändå unika. Australienska Jane Harper (en intervju med henne i tidningen inom kort) sade att hon skriver i scener istället för i specifika antal ord eller sidor. Varje scen för historien framåt och blir en konkret del av romanen. Anna Jansson sade att hon skriver ut hela historien först och låter den vara hur dålig som helst, sen redigerar hon ihop den till en bra och spännande deckare. Brittiska Elly Griffiths varnade för att visa sin text för familj och vänner. Skriv färdigt först, visa texten sedan för någon som jobbar inom bokbranschen, låt vanliga läsare läsa när allt är klart. Lars Kepler (Alexandra och Alexander Ahndoril) jobbar med post it-lappar väggen för att få en överblick av händelseförloppet. Finländska Mikko Provali som skriver en deckartrilogi med fokus på den finländska polisen och med start i inbördeskriget 1918 sade: var inte full när du skriver.

Sådär ja, nu är det bara för er att vässa pennorna, putsa av tangentbordet och börja skriva. Det finns inga ursäkter.

Här talar Karin och jag förresten mer om Crimetime.

4 kommentarer

4 kommentarer till Skrivtips på Crimetime Gotland

  1. Alltid kul med skrivtips och att höra hur andra författare går tillväga! Jag tycker också det är intressant att fundera över varför olika författare gör på olika sätt, samt vad de försöker uppnå. Kanske är de olika skrivtipsen mest att likna vid vidskepelser av typen ”my lucky socks”, eller så är det snarare en nödvändig teknik för att över huvud taget lyckas skriva? Inte för att det spelar någon större roll, men rolig tanke tycker jag :)

    Själv tänker och skriver jag helt klart utifrån scener! Skadad från att ha sett för mycket film och tv-serier?

    /Ponören

    • Jag ska själv testa att skriva utifrån scener, när Harper sade att det är så hon jobbar kändes det som det mest logiska.

  2. Det sista tipset är ju definitivt det bästa! Att jag inte tänkt på det innan!

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida