Vars är vi på väg « Bokhora

Bokhora.se

05/03 2017
17:22

IMG_0250Senaste veckorna har jag läst Ann-Helen Laestadius serie om Agnes som börjar med ”Sms från Soppero” och fortsätter med tre böcker till.

Agnes är en stockholmstjej som har ett stort arv och en kultur att upptäcka. Hon har bott i Solna med sina föräldrar hela sitt liv, men har släkten uppe i Soppero. Hennes mamma är same men har liksom valt bort den sidan av sig själv. Agnes (som är 13 i första boken) inser att hon inte vill följa i de fotspåren utan istället lära sig mer om det samiska. Även att prata samiska som alla andra gör omkring henne när hon är uppe och hälsar på.
Genom serien blir grundtemat det här att tillägna sig det samiska, och frågor om vad man är eller hur man kan bli det, och vem som i såna fall bestämmer när man nått fram och är ”rätt”. Till det här, en snygg kille (han som messar), kompisar och helt vanligt tonårsliv både i Soppero och i Stockholm.

Jag kommer ju inte alls från Soppero utan från Luleå, och inte är jag same, men jag har ändå fått vääärldens hemlängtan av att läsa den här serien. Så himla bra Norrbottenskänsla. Älskar naturen, hör samtalen*, känner allting, och ja, allt är rätt. Skulle ha varit lite mer förutseende och bokat in en helg direkt jag började läsa. Borde ha förstått att det skulle bli som när jag läser Åsa Larssons Kiruna-böcker. Jag vill se vinter-vårsolen nu. I väntan på det kan jag iallafall gå på bio och se ”Sameblod” som hade premiär i helgen.

* Det kommer några ”vars”, som i ”vars ska du?”.

2 kommentarer

2 kommentarer till Vars är vi på väg

  1. […] börjar som serie ikväll i 4:an! Blir ju skitspännande att se hur bra den är. Och apropå att längta hem till vårvintern, misstänker att den blir en […]

  2. […] Läste ju Ann-Helén Laestadius böcker tidigare i våras och fick sån hemlängtan. Excellent platsskrivande […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida