Årets läsutmaning – Månad i titeln – please tipsa mig! « Bokhora

Bokhora.se

01/01 2018
14:04

IMG_0223

Ibland har jag försökt haka på andras läsutmaningar och ibland har jag lyckats, men oftast inte. Det är roligt med läsutmaningar för det ger en möjlighet att ta sig lite utanför sina vanliga läsområden. Minst fem hyllvärmare, en diktsamling i månaden, 10 böcker på engelska, läs mer klassiker bara för guds skull. Detta är några läsutmaningar jag försökt mig på eftersom de känts ”nyttiga” på ett eller annat sätt. Kanske är det därför jag också misslyckats med dem efter kort tid. Det där nu-MÅSTE-jag-verkligen-plugga-men-oj-jag-måste-visst-städa-ur-det-här-förrådet-först-syndromet kanske.

Så fort något känns nyttigt så ids jag då fan int, på ren norrbottniska. Därför kommer min läsutmaning i år vara MÅNAD I TITELN. Totalt flamsig och meningslös, men samtidigt ändå en chans att hitta några böcker jag verkligen aldrig skulle läst annars. Jag har ingen djupare baktanke än att jag ofta tycker det är roligt när jag råkat läsa en bok som stämt med tidpunkten i mitt eget liv. Julen är ju ett bra typexempel på det.

Jag vill hemskt gärna ha tips. Även om du själv inte tycker det är kul med läsutmaningar och vill vara med för egen del så kanske du vet någon bra bok med en månad i titeln? Kommentera gärna i sånt fall.

Årets första bok har jag redan hemma: Patricia Highsmiths (kanske mest känd för böckerna om den talangfulla Tom Ripley) ”The two faces of January”. Jag fick den av min partner när vi var i London. Vi besökte Amy Winehouse gamla hem, Sylvia Plaths gamla hem och sen köpte Helena den åt mig i en secondhandbutik vars överskott gick till att främja arbete med psykisk ohälsa (butiken var komplett med huskatt och allt!). Jag har sett filmen och börjat på boken en gång men mest har den varit en romantisk souvenir. Nu ska jag alltså läsa den innan månaden är slut och jag har noll uppslag på vad som kommer sen så pliiis help!

 

IMG_0349

IMG_0350

26 kommentarer

26 kommentarer till Årets läsutmaning – Månad i titeln – please tipsa mig!

 1. ”Enchanted April”, av Elizabeth von Arnim.

 2. Kan faktiskt (!?) rekommendera ”Jakten på röd oktober” av Tom Clancy. Kalla-kriget- thriller med ubåtar, vad kan gå fel!

  Sen kan man ju diskutera hur man uttalar titeln ”22.11.63” av Stephen King. 11 står ju för november och den har potential att räcka hela november…

 3. Också ”Red Mars” av Kim Stanley Robinson, som all bra SF handlar den egentligen om livet på jorden.

  • Marcus Stenberg

   Bra oväntade tips ändå. Skulle nog inte läst någon av dem annars. Ska kolla upp Red mars som jag inte hört om innan. Tack!

 4. Mörkögda augustinatt av Maria Lang

  • Marcus Stenberg

   Ja detta kan nog bli min första Lang! Då blir min partner som är stort Lang-fan glad också!

 5. Augustiresan av Anna Fredriksson

 6. I flera år har jag tänkt läsa ”May we be forgiven” av A.M. Homes i maj, men det har aldrig blivit av. Bättre lycka till dig!

 7. ”Sent i November” av Tove Jansson! Uppskattade den nästan mer som vuxen än när jag läste den som barn.

 8. Grymma april av Ismail Kadare. Rekommenderar!

 9. Vilken kul idé! Jag kan inte minnas att jag läst så många böcker med en månad i titeln, så kan ej tipsa om några, men om jag skulle haka på den här utmaningen skulle jag välja följande böcker:
  Ayn Rand – The Night of January 16th
  Anna-Maria Ytterbom – Hennes titellösa februari lägger vikt vid saker
  Geraldine Brooks – March
  Inger Christensen – Brev i april och andra dikter
  Antonia White – Frost in May
  Xiaobo Liu – June Fourth Elegies ELLER Anaïs Nin – Henry and June
  Tim O’Brien – July, July
  Andrés Barba – Augusti, oktober
  Kristoffer Leandoer – September
  Tua Forsström – En kväll i oktober rodde jag ut på sjön
  Audur Ava Ólafsdóttir – Butterflies in November
  George Saunders – Tionde december

 10. Apropå Lang så finns en ‘månadsbok’ till, Körsbär i november.

 11. ‘Gullregn i oktober’ (av Lang) också, kom jag på nu! Sedan så har Karin Fossum skrivit ‘Natt till den 4:e november’, där får du till och med ett specifikt datum :-) Ett mellanting kan vara Sofie Sarenbrants ‘Vecka 36’, även om infen månad nämns är detta vanligtvis första veckan i september.

 12. Dan Turell, den stilsäkre danske deckarförfattaren, har författat den utmärkta Mord i mars.

 13. Jag kan bara komma på en titel: ”Madicken och Junibackens pims”.

 14. Oktober är den kallaste månaden av Christoffer Carlsson. Inte läst den själv ens, men ska :)

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida