CSI Lingvistik – Paradisförfattaren « Bokhora

Bokhora.se

29/05 2018
12:03

SVT var först med smek-/öknamnet ”Paradisförfattaren” och att ha nosat fram nyheten att denna kan ha undanhållit 15 miljoner från Skatteverket. ”Det kan vara ett skattebrott […]” säger en enhetschef på Skatteverket. Det många undrar är dock inte om det är olagligt, omoraliskt eller i den del av moralen som författaren själv kallar ”gråskalig” – alla vill ju veta VEM det är. På flashback tror och hoppas många på Läckberg eller Marklund av en massa konstiga anledningar som jag inte hittat minsta stöd för. Det är dock ganska lätt att göra en bättre gissning för den som har sin skolgrammatik någorlunda färsk i minnet.

Paradisförfattaren semipudlar i mailintervjun med SVT, skyller ifrån sig lite, tycker andra är värre och ställer retoriska frågor.

Vi får veta följande:
1. Paradisförfattaren hade ett holdingbolag på Malta som senare avvecklades.
2. Paradisförfattaren har bott utomlands men flyttat ”hem” till Sverige.
3. Paradisförfattaren har tjänat flera miljoner vilket indikerar utlandsrättigheter och/eller filmrättigheter.
4. Paradisförfattaren ställer retorisk fråga.
5. Paradisförfattaren använder ord som ”tämligen” och ”skall”.

Är det något som är mer unikt än en författares fingeravtryck är det väl hens stilistik? Punkt 1-3 gör att vi kan utesluta de allra flesta författare i Sverige genom att söka igenom vilken typ av bolag olika författande svenskar har i Paradisläckan samt hur många språk de översatts till.

Punkt 4+5 hade dock fått vilken polishund som helst att skälla oavsett vad övriga punkter vittnar om. Och apropå skall… VEM har haft holdingbolag på Malta och använder det temporala hjälpverbet ”skall” istället för ”ska”?

Håkan Nesser till exempel. Han använder i flera böcker båda orden. I ”Fallet G” (där det delvis misstänks förekomma skattebrottslig verksamhet i en konsthandel så jag tyckte det var kul att ha den som exempel) skriver han:

”Det finns en annan otrevlig aspekt också, sa Münster, ignorerande Rooths kommentar. Nämligen hur vi skall bära oss åt för att binda Hennan vid brottet, om vi nu lyckas hitta honom.”

I samma bok förekommer även retoriska frågor så starka att det nästan sker olyckor:

”Frågan var så retorisk att Van Veeteren höll på att tappa sin maskin i golvet.”

Där finns också ordet ”tämligen”:

”Alla tre uppgiftslämnarna kunde dock avfärdas som ointressanta tämligen raskt, visade det sig.”

Men ja, det är ganska skämmigt att även jag, likt flashbackanvändarna, hoppas att det ska visa sig vara en viss författare. Varför är jag sån? Jag har inte ens något emot Nesser ju. Mitt enda försvar är att det vore så skoj om jag gissat rätt baserat på ordet ”skall” men tanke på att Nessers Maltabolag hette… trumvirvel… ”Norton Holding Limited”, förmodligen döpt efter hans hund Norton. Det öppnar upp för ännu fler inlägg med hundrelaterade ordvitsar. Läs gärna igenom inlägget igen med en vän och se om du kan hitta fler hundiga ordvitsar och liknelser än vad du kan hitta förekomst av ordet ”Paradisförfattaren” (love saying that word).

Vill dock vara tydlig med att jag alltså inte vet vem Paradisförfattaren är. Detta är bara en gissning, jag är alltså inte helt HUNDra på att det är han.

9 kommentarer

9 kommentarer till CSI Lingvistik – Paradisförfattaren

 1. Imponerande väl spanat!

 2. CSI lingvistik borde bli ett stående inslag!

  • Haha ja kanske. Men jag är nog inte språkbegåvad nog. Är rätt dålig på grammatik men dyker det upp ett öppet mål framöver så ska jag försöka!

   Kan däremot tipsa om originalserien ”CSI: Bokomslag” (som ”CSI lingvistik” är en spinoff till). Du hittar tidigare avsnitt här: http://bokhora.se/?s=csi%3A+bokomslag

 3. Älskar såna här inlägg! De är roliga och underhållande. Det vore ju häftigt om det visade sig att du har rätt. Det återstår att se… Kommer nog fram tids nog vem det kan röra sig om.

 4. Haha, jag håller med, det borde vara stående inslag. Eller bara generellt mer ordvitsar.

  • :) Åh vad kul att höra. Har du sett våra litterära ordvitsar på instagram? Jag kanske måste göra ett samlingsinlägg på bloggen också för att öka spridningen. Vilken är din bästa litterära ordvits?

 5. Det handlar väl om Paradisförfattarna, de är ju flera, även en mera utpräglad kriminalförfattare har ju bolag på Malta.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida