Månadsläsningens första bok avklarad « Bokhora

Bokhora.se

31/01 2018
10:36

 

Jag har min egen lilla läsutmaning ”Månad i titeln”. Den första boken valde jag helt själv men kommer hädanefter välja utifrån de fina tips jag fått i sociala medier och här på bloggen.

”The two faces of January” är skriven av Patricia Highsmith som också skrivit böckerna om The talented Mr. Ripley. Den som läst och gillat ”Ripliaden” gillar med största sannolikhet även den här.

I var och varannan deckare idag förekommer något jag bara stör mig mer och mer på: när berättelsen nästan är klar kommer vi ofta till ett läge där allt måste förklaras. Varför gjorde mördaren såhär? Vad drev honom? Kanske var det något problem i barndomen? Kanske avslöjas mördaren och erkänner allt på studs och inkluderar egna kvasipsykologiska förklaringar till varför det blivit som det blivit? Eller så kanske polisen/journalisten/privatdetektiven/rättsläkaren/juristen/annan-yrkesgrupp-som-är-minst-lika-lämpad-för-brottsutredningar som löst fallet berättar allt den vet för mördaren som i sin tur kan bekräfta.

Mördare i fiktion har alltid väldigt tydliga drivkrafter och motiv. Highsmiths karaktärer är annorlunda, det känns ofta som att brotten i hennes böcker bara råkar hända. En situation spårar ur lite och vips så är någon en mördare och hela dennes tillvaro vänds upp och ner. Ibland går det att ana varför det blivit som det blivit men ofta hamnar den nyblivna mördaren i någon form av trängt läge socialt vilket gör att det inte finns mycket tid till att sitta och beskriva för sig själv varför det blev som det blev. Gruppdynamiken i den här boken är precis som i första Ripley-boken en blandning av pengar, klass, nyrikedom, kärlek, bedrägeri och prestigefulla ivy league-referenser. Precis som i första Ripley-boken är det en glammig europaskildring ur amerikanskt perspektiv. Tänk dig ”Två killar och tjej” fast ena killen är en bedragare/mördare i skräddarsydd kostym och den andra en wannabe-poet. Tjejen är väl egentligen den enda vettiga, vilket gör att spänningarna i gruppen blir ännu värre.

Det här är en bok för folk som gillar spänning och deckare men som tröttnat lite på alla utstuderade våldsskildringar och förenklade samhällsanalyser som krydda. Highsmith lyckas istället beskriva samhället genom utsökta skildringar av subtila saker som dricksandet på restauranger och kombinerar det med mord vars tillvägagångssätt bottnar i klantighet snarare än sadism. Precis som Ripley-böckerna är det en form av coming of age för kriminella. Kan vi kalla det ”coming of crime” kanske? Hur som helst: jag gillar det!

9 kommentarer

9 kommentarer till Månadsläsningens första bok avklarad

 1. Älskar ta mig fan Patricia! Läste precis och äntligen Främlingar på ett tåg. Rätt många likheter med Ripley där med, men inte så att det störde. Svår bok att läsa dock, för ena huvudkaraktären var så extremt påfrestande att jag emellanåt bara ville bita i pärmen tills det knackade i tänderna.

  Lägger in den här på tbr-listan. Patricia är en av få författare som jag känner att jag verkligen vill läsa allt av.

  • Marcus Stenberg

   Ja jag med! Jag är så glad bara att veta om din kärlek till hennes böcker, jag vet ingen annan som gör det med samma frenesi. Jag har apropå detta köpt de första Ripley-filmerna, de som gjordes innan Matt Damon-filmen. Matt Damon är ju säkert bästa Ripley men vill ändå se hur de gjort.

   Jag borde läsa Främlingar på ett tåg men jag är också känslig för påfrestande karaktärer. Jag tycker inte riktigt att någon är så jobbig i January tack och lov. Jag håller helt med dig i detta att PH är en av få författare jag vill läsa allt av! Till och med om jag hör att en bok är medelmåttig vill jag läsa bara för att se vad hon hittat på. Finns det någon författare du läst som påminner om henne tycker du?

   • Jag har sett den franska (Het sol heter den va?) och Den amerikanska vännen med Dennis Hopper! Båda efter jag sett Matt Damon som Tom Ripley dock, så jag vet inte om de fick den chans de förtjänade. Du måste recensera när du har sett sedan!

    Kan inte komma på någon som påminner om henne faktiskt. Kanske Margaret Drabble lite? Men det är nog mer för att båda har varit verksamma under samma period än att det egentligen finns någon gemensam nämnare i texterna. Önskar att det fanns fler som Patricia!

    Och så knackade det ju inte i tänderna, utan det knakar så klart.Kan inte ens skylla på autocorrect eftersom att jag sitter vid dator…

    • Marcus Stenberg

     Ja men då har du ju svinigt bra koll ju. Jo det är dessa två jag köpt men inte kollat än. Visste ej att den hette Het sol, bra minne! Jag gillar svenska översättningar så mycket på filmtitlar. På engelska heter den Purple noon och på franska Plein soleil, som enligt internet betyder typ in full daylight/sun. Ska bli spännande att se varför den heter Purple noon. Är det ett vanligt uttryck?!

     Den med Malkovich som en äldre Ripley är tyvärr inte så bra jämfört med Damon. Varför gör han inte fler Ripleyfilmer istället för att göra 98 000 Jason Bourne-filmer?

     Synd att Drabble inte är liknande. Hade varit coolt. Men jag har ju faktiskt inte läst alla PH:s böcker än så jag får ju göra det innan jag klagar.

     Visst kan det knacka i tänderna!!

 2. Ser du Bonusfamiljen? I första avsnittet på säsong 2 ses en bok ligga på nattduksbordet. Hade varit spännande att veta vilken det var!

 3. Kul med rapportering, men det vi alla undrar är såklart vilken som blir februaris bok.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida