Några böcker jag gillat på sistone « Bokhora

Bokhora.se

04/06 2018
1:38

När Karin och jag pratade om att börja podda hade vi två alternativ: Hästpodd eller bokpodd. Det blev till slut en podd om läsning och jag är så glad över det! Mellan raderna har gjort att jag är tvungen att läsa minst en bok varje vecka. Inte nog med det, jag har inte tid att sitta och tveka mellan vilken jag ska läsa, ni vet så där som man gör på Netflix: skrollar runt bland halvbra alternativ i 45 minuter och så slutar det hela med att man ser fem minuter av en helt okej-serie och somnar sen. Det GÅR inte när man måste läsa en hel bok tills nästa inspelning. Då är det bara att ta en som verkar bra och är det inte bra får man trösta sig med att det blir ett intressant snack i podden.

Just nu gör vi ett samarbete med Årets bok. Det är ett kul samarbete eftersom alla böckerna håller en hög nivå, men också för att jag är tvungen att läsa genrer jag vanligtvis slentrianmässigt hoppar över. Till exempel feelgood, jag har fått för mig att feelgood är förutsägbart och krystat roligt och sockersött och att det därför inte är något för mig. En annan genre som inte kommer högst upp på min lista är historiska deckare, men efter att Karin pratat om Niklas Natt och Dags 1793 ska jag nog läsa den i sommar. Vidga mina vyer och krossa lite egna fördomar.

Jaja, med tanke på att många har mer tid att läsa under sommaren tänkte jag lista några av mina favoriter den här säsongen (vi har pratat om alla i podden).

”Nej och åter nej” av Nina Lykke. Medelålderspar som tycker att de gjort allting rätt är ändå olyckliga och försöker på varsitt sätt ändra på detta.

”Darling Mona” av Lena Ackebo. Sista delen i trilogin om systrarna Barbro och Mona. Träffsäkert om syskonrelationer.

”Låt oss hoppas på det bästa” av Carolina Setterwall. Carolina vaknar upp och hittar sin sambo död i den gemensamma sängen. Om relationen före och efter. Hemskt, vackert, osentimentalt och garanterat en av årets böcker nästa år.

”Mischling” av Affinity Konar. Vi lär känna tvillingsystrarna Pearl och Sascha i tåget på väg till Mengele Zoo där nazisterna experimenterar på människor.

”Ett jävla solsken – En biografi om Ester Blenda Nordström”. Historien om en wallraffande journalist innan wallraffandet var ett begrepp. Ja och om en spektakulär kvinna, journalist och författare i början av 1900-talet.

”Lincoln in the Bardo” av George Saunders. Okej, den här har jag inte läst själv, men vet att Karin älskade den så den ligger på min läslista.

4 kommentarer

4 kommentarer till Några böcker jag gillat på sistone

  1. Jag håller också på att läsa mig igenom årets nominerade till årets bok. Och historiska deckare, not my cup of tea så att säga. Historiska saker alls över lag. Men 1793, måste ändå säga att den överraskade, även om jag tycker att det var lite för mycket gubbar, lite för mycket träck och munnar i kombination. Lite human centipede-feeling emellanåt… *syrsor som spelar*
    Men ändå, obehaglig och välskriven.

  2. Tack för tips, flera av dessa åker upp på att läsa-listan nu!

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida